Meşterii de la universitatea Southampton au reuşit să integreze 360 TB de informaţie într-o bucăţică de sticlă de doar câţiva milimetrii. Capsule de stocare le numesc aceştia deoarece informaţia poate rezista un timp foarte îndelungat fără să sufere vreo pierdere. Au reuşit să facă acest lucru posibil cu ajutorul unor nano structuri imprimate în sticlă.
Procedeul utilizat foloseşte un laser care imprima date la fiecare fento secunda într-o structură cu cinci dimensiuni. Îmi e destul de greu să îmi imaginez o structură cu cinci dimensiuni. Cele două dimensiuni în plus se referă la dimensiune şi orientarea fiecărui punct. Iar celelalte trei dimensiuni se referă la poziţia efectivă a punctului în spaţiul tridimensional. Aşadar toate adunate însumează 5D. Aceste impulsuri foarte scurte de lumină reuşesc să imprime trei straturi de puncte separate de doar cinci micrometrii. Deci treaba asta e foarte precisă!
Această mică structură integrată în sticlă poate să conţină 360 TB de informaţie. Ca să ne dăm seama de mărimea informaţiilor care încap pe acest disc de sticlă am făcut un mic calcul. Dacă presupunem că un film HD are o dimensiune aproximativă de 4.5 GB (un DVD), ar fi loc pentru 80000 de filme. Sau ar mai încăpea 72 de milioane de melodii mp3, considerând că o melodie are 5MB. Pot să zic că încape ceva informaţie…
Mi-a plăcut comparaţia acestor discuri de sticlă cu cristalele de memorie din Superman. Ceea ce nu ar fi foarte departe de adevăr având în vedere că aceste discuri au o stabilitate termică de 1000 C şi pot rezista 13.8 miliarde de ani la o temperatură de 190 de grade Celsius. Ceea ce ar însemna o durată de viaţă aproape infinită la temperatura camerei. Mai rar găseşti spaţii de stocare cu o asemenea stabilitate.
Această tehnologie ar putea fi utilă pentru arhivarea documentelor. Gata cu dulapurile care ocupa camere întregi de maculatură. Toate aceste informaţii ar putea fi integrate în doar 2 cm pătraţi şi la nevoie pot fi accesate ani şi ani de zile.
Sursa [Southampton]