360 TB de informaţie într-o bucăţică de sticlă


360 TB de informatie intrun disc de sticla

Meşterii de la universitatea Southampton au reuşit să integreze 360 TB de informaţie într-o bucăţică de sticlă de doar câţiva milimetrii. Capsule de stocare le numesc aceştia deoarece informaţia poate rezista un timp foarte îndelungat fără să sufere vreo pierdere. Au reuşit să facă acest lucru posibil cu ajutorul unor nano structuri imprimate în sticlă.

Procedeul utilizat foloseşte un laser care imprima date la fiecare fento secunda într-o structură cu cinci dimensiuni. Îmi e destul de greu să îmi imaginez o structură cu cinci dimensiuni. Cele două dimensiuni în plus se referă la dimensiune şi orientarea fiecărui punct. Iar celelalte trei dimensiuni se referă la poziţia efectivă a punctului în spaţiul tridimensional. Aşadar toate adunate însumează 5D. Aceste impulsuri foarte scurte de lumină reuşesc să imprime trei straturi de puncte separate de doar cinci micrometrii. Deci treaba asta e foarte precisă!

Această mică structură integrată în sticlă poate să conţină 360 TB de informaţie. Ca să ne dăm seama de mărimea informaţiilor care încap pe acest disc de sticlă am făcut un mic calcul. Dacă presupunem că un film HD are o dimensiune aproximativă de 4.5 GB (un DVD), ar fi loc pentru 80000 de filme. Sau ar mai încăpea 72 de milioane de melodii mp3, considerând că o melodie are 5MB. Pot să zic că încape ceva informaţie…

Mi-a plăcut comparaţia acestor discuri de sticlă cu cristalele de memorie din Superman. Ceea ce nu ar fi foarte departe de adevăr având în vedere că aceste discuri au o stabilitate termică de 1000 C şi pot rezista 13.8 miliarde de ani la o temperatură de 190 de grade Celsius. Ceea ce ar însemna o durată de viaţă aproape infinită la temperatura camerei. Mai rar găseşti spaţii de stocare cu o asemenea stabilitate.

Această tehnologie ar putea fi utilă pentru arhivarea documentelor. Gata cu dulapurile care ocupa camere întregi de maculatură. Toate aceste informaţii ar putea fi integrate în doar 2 cm pătraţi şi la nevoie pot fi accesate ani şi ani de zile.

Sursa [Southampton]


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.