Nikola Tesla avea idei mult prea îndrăzneţe pentru vremea lui. Printre aceste idei se numără şi transferul energiei wireless. Adică transfer de energie fără cabluri, pur şi simplu prin aer. Din păcate nu a avut parte de resursele necesare pentru a duce la capăt toate experimentele pe care şi le-a propus. Până acum ne buram de internet în cea mai mare poarte prin intermediul WiFi-ului. Ceea ce înseamnă că avem transmisie de date fără fir, dar nu am avut dispozitive capabile să transfere sau să recepţioneze energie fără cabluri. Până acum!
O echipă de cercetători de la universitatea Washington au reuşit să realizeze dispozitive capabile să transmită şi să recepţioneze mesaje fără baterie. Aceste dispozitive alimentate de la WiFi se numesc ambient Wi-Fi backscatter. Bun, aceste dispozitive sunt la o scară mult mai mică decât ce îşi imagina Tesla, dar totuşi e ceva!
Un ambient Wi-Fi backscatter este un dispozitiv care foloseşte semnalele existente (radio, TV, telefonie, etc.) pentru a transmite date fără a fi conectat la o baterie sau alt tip de alimentare. Aceste dispozitive alimentate de la WiFi folosesc antena din dotare pentru a genera zeci sau sute de microwaţi de energie electrică. Energie pe care o foloseşte după aceea să interpreteze şi să răspundă la un semnal pe care l-a primit. Tehnologia permite comunicarea între senzori complet ne-alimentaţi.
Având în vedere că infrastructura wireless este deja creată, există în atmosfera destul de multă energie care abia aşteaptă să fie recoltata. Tot la universitatea din Washington au mai realizat nişte teste cu un router capabil să genereze suficientă energie pentru alimentarea unor senzori aflaţi la 5 metrii de router. I-au spus PoWiFi, care vine de la power over Wi-Fi. Sau în romana transfer de energie prin WiFi. Această tehnologie poate avea foarte multe aplicaţii reale, în special pentru casele inteligente. O casă inteligentă integrează sute sau mii de senzori, iar principala problemă este alimentarea lor. În schimb un senzor care nu are nevoie de alimentare poate fi amplasat oriunde, chiar şi într-un loc inaccesibil cum ar fi un perete.
Acum că tehnologia există, sper că producătorii de senzori şi dispozitive wireless să observe potenţialul din spate. În orice caz mă aştept să mai apară în viitorul apropiat şi alte tehnologii asemănătoare sau chiar îmbunătăţiri ale acesteia.
sursa [washington edu]