Acum există dispozitive alimentate de la WiFi


dispozitive alimentate de la WiFi

Nikola Tesla avea idei mult prea îndrăzneţe pentru vremea lui. Printre aceste idei se numără şi transferul energiei wireless. Adică transfer de energie fără cabluri, pur şi simplu prin aer. Din păcate nu a avut parte de resursele necesare pentru a duce la capăt toate experimentele pe care şi le-a propus. Până acum ne buram de internet în cea mai mare poarte prin intermediul WiFi-ului. Ceea ce înseamnă că avem transmisie de date fără fir, dar nu am avut dispozitive capabile să transfere sau să recepţioneze energie fără cabluri. Până acum!

O echipă de cercetători de la universitatea Washington au reuşit să realizeze dispozitive capabile să transmită şi să recepţioneze mesaje fără baterie. Aceste dispozitive alimentate de la WiFi se numesc ambient Wi-Fi backscatter. Bun, aceste dispozitive sunt la o scară mult mai mică decât ce îşi imagina Tesla, dar totuşi e ceva!

Un ambient Wi-Fi backscatter este un dispozitiv care foloseşte semnalele existente (radio, TV, telefonie, etc.) pentru a transmite date fără a fi conectat la o baterie sau alt tip de alimentare. Aceste dispozitive alimentate de la WiFi folosesc antena din dotare pentru a genera zeci sau sute de microwaţi de energie electrică. Energie pe care o foloseşte după aceea să interpreteze şi să răspundă la un semnal pe care l-a primit. Tehnologia permite comunicarea între senzori complet ne-alimentaţi.

Având în vedere că infrastructura wireless este deja creată, există în atmosfera destul de multă energie care abia aşteaptă să fie recoltata. Tot la universitatea din Washington au mai realizat nişte teste cu un router capabil să genereze suficientă energie pentru alimentarea unor senzori aflaţi la 5 metrii de router. I-au spus PoWiFi, care vine de la power over Wi-Fi. Sau în romana transfer de energie prin WiFi. Această tehnologie poate avea foarte multe aplicaţii reale, în special pentru casele inteligente. O casă inteligentă integrează sute sau mii de senzori, iar principala problemă este alimentarea lor. În schimb un senzor care nu are nevoie de alimentare poate fi amplasat oriunde, chiar şi într-un loc inaccesibil cum ar fi un perete.

Acum că tehnologia există, sper că producătorii de senzori şi dispozitive wireless să observe potenţialul din spate. În orice caz mă aştept să mai apară în viitorul apropiat şi alte tehnologii asemănătoare sau chiar îmbunătăţiri ale acesteia.

sursa [washington edu]

 


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.