Nu ştiu cât de multe cunosc cercetătorii britanici despre panouri fotovoltaice, dar cercetătorii de la universitatea Michigan State au creat un panou fotovoltaic complet transparent. Mă bucur să aud despre astfel de descoperiri care pot revoluţiona modul în care se produce energia electrică.
Un panou fotovoltaic complet transparent poate fi folosit într-o gamă foarte largă de aplicaţii. Cel mai simplu exemplu este pentru construcţia ferestrelor, acestea pot ajuta foarte mult la reducerea consumului de energie sau la dobândirea autonomiei energetice. Dar bineînţeles acest panou fotovoltaic poate fi folosit şi pentru construcţia dispozitivelor mobile.
Panourile transparente folosesc o tehnică diferită faţă de panourile convenţionale care produc energie prin absorbţia fotonilor de pe toată suprafaţa. Această tehnică permite realizarea unor panouri transparente prin utilizarea unui concentrator solar transparent. Concentratorul solar este compus din saruri organice şi este folosit pentru absorbţia lungimilor de undă invizibile (ultraviolete şi infraroşii) şi transmiterea unui alt spectru infraroşu spre marginea panoului. Pe margine sunt plasate fâşii de celule fotovoltaice care captează razele infraroşii şi le transformă în energie electrică.
Dacă te uiţi atent la panou poţi observa fâşiile fotovoltaice plasate pe margine, în schimb restul panoului este complet transparent. În momentul de faţă acest panou fotovoltaic are o eficacitate de 1%, ceea ce nu este deloc mult. Dar dacă iei în considerare o clădire de birouri cu ferestre mari, cifrele se adună foarte repede.