Acum există un panou fotovoltaic complet transparent


panou fotovoltaic complet transparent

Nu ştiu cât de multe cunosc cercetătorii britanici despre panouri fotovoltaice, dar cercetătorii de la universitatea Michigan State au creat un panou fotovoltaic complet transparent. Mă bucur să aud despre astfel de descoperiri care pot revoluţiona modul în care se produce energia electrică.

Un panou fotovoltaic complet transparent poate fi folosit într-o gamă foarte largă de aplicaţii. Cel mai simplu exemplu este pentru construcţia ferestrelor, acestea pot ajuta foarte mult la reducerea consumului de energie sau la dobândirea autonomiei energetice. Dar bineînţeles acest panou fotovoltaic poate fi folosit şi pentru construcţia dispozitivelor mobile.

Panourile transparente folosesc o tehnică diferită faţă de panourile convenţionale care produc energie prin absorbţia fotonilor de pe toată suprafaţa. Această tehnică permite realizarea unor panouri transparente prin utilizarea unui concentrator solar transparent. Concentratorul solar este compus din saruri organice şi este folosit pentru absorbţia lungimilor de undă invizibile (ultraviolete şi infraroşii) şi transmiterea unui alt spectru infraroşu spre marginea panoului. Pe margine sunt plasate fâşii de celule fotovoltaice care captează razele infraroşii şi le transformă în energie electrică.

Dacă te uiţi atent la panou poţi observa fâşiile fotovoltaice plasate pe margine, în schimb restul panoului este complet transparent. În momentul de faţă acest panou fotovoltaic are o eficacitate de 1%, ceea ce nu este deloc mult. Dar dacă iei în considerare o clădire de birouri cu ferestre mari, cifrele se adună foarte repede.

panou fotovoltaic complet transparent 02


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.