Ai văzut ce poate GoPro Hero 5 ?


GoPro Hero 5

Acum când am reuşit să îmi fac un upgrade la Hero 4, de după colţ a răsărit GoPro Hero 5. Şi uite aşa încep să realizez cât de repede evoluează tehnologia şi cât de greu e să ţi pasul cu ea. Revenind la Hero 5, trebuie să recunosc că are câteva funcţii destul de interesante. Cu toate că nici hardware-ul nu este de lepădat, cea mai mare îmbunătăţire apare din partea software-ului.

De la prima vedre deja îţi dai seama că designul este schimbat. Nu mai are butonul din faţă, iar pe spate se afla un ecran tactil de 2 inch. Ecranul tactil l-am putut vedea şi pe versiunea anterioară Hero 4 Silver. Exteriorul cauciucat îi oferă o aderentă mai bună, dar şi o oarecare protecţie împotriva şocurilor. Iar partea cea mai bună este că e rezistentă la apă până la 10 metri fără nici un fel de carcasă. Vei primi doar o ramă de plastic pentru a păstra acelaşi sistem de montare pe care îl şti deja. Cu tot cu această rama are aproximativ aceeaşi dimensiune ca şi Hero 4 în carcasa subacvatică.

Ca şi capacitate de filmare nu depăşeşte Hero 4 Black pentru că oferă aceeaşi rezoluţie maximă 4K la 30fps. Şi ne bucurăm de aceleaşi imagini de 12 MP. În schimb GoPro Hero 5 se lauda cu o stabilizare mult mai bună fată de predecesorul său. Asta pentru că are integrat un stabilizator electronic de imagine care poate fi activat la 2.7K sau o rezoluţie mai mică. Audio-ul este din nou îmbunătăţit în special că nu foloseşte carcasa subacvatică. Dar aşa cum ne-am obişnuit de la camerele anterioare nu este cel mai grozav microfon. Bateria a crescut şi ea puţin până la 1220 mAh, ceea ce îi va oferi puţin mai multă energie. În schimb bateriile de la GoPro 4 nu se vor potrivi, deci va trebui să îţi achiziţionezi un nou set de rezervă.

Şi acum să trecem la partea cu adevărat interesantă, GoPro Hero 5 accepta comenzi vocale. Asta înseamnă că la rostirea unor cuvinte magice cum ar fi “GoPro, start recording.”, aparatul va începe înregistrarea. Această funcţie este la îndemână când ai ambele mâini ocupate şi vrei să porneşti înregistrarea sau să faci o poză. Iar după ce ai ajuns acasă şi ai pus cameră la încărcat, toate pozele şi videoclipurile sunt încărcate automat pe Cloud. Care Cloud? Cloud-ul pe care îl pune GoPro la dispoziţie pentru clienţii săi prin intermediul GoPro Plus. Astfel vei avea disponibil tot conţinutul media pe tableta, telefon, PC sau laptop. P.S. Videoclipurile filmate la rezoluţie 4K sau 2.7K vor fi reduse la 1080p. Un alt mic dezavantaj este limitarea de spaţiu până la 35 de ore de video sau 62,500 de poze.

Pentru persoanele care nu se pricep aşa de mult la editare şi compoziţie video, GoPro pune acum la dispoziţie aplicaţia GoPro Quick. Care există atât pentru utilizatorii de Android cât şi iOS. Oferă o interfaţă foarte simplă şi uşor de utilizat pentru editarea videoclipurilor. Iar partea bună este că poţi importa chiar şi poze sau videoclipuri făcute cu telefonul.

În concluzie GoPro a investit foarte mult în partea de software şi de servicii pentru deţinătorii de Hero 5. Nu ştiu dacă comenzile vocale mă vor face să tânjesc după un upgrade, dar noile aplicaţii şi servicii ar putea să merite pentru persoanele care nu deţin un Hero sau au un model mai vechi de 4. Preţul de pe site-ul oficial pentru noul GoPro Hero 5 este de 430 euro cu transport gratuit până în România. Asta ar veni 1935 lei pentru un GoPro Hero 5, în timp ce Hero 4 Black este 2100 lei în oferta eMag. Aşadar cum ziceam, merită mai mult să investeşti într-un Hero 5 dacă nu ai deja un Hero 4.


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.