Bateria de aluminiu îţi va încărca telefonul într-un minut


Bateria de aluminiu

De câte ori nu mi-am dorit să îmi pot încărca telefonul mai repede. O echipă de la Stanford se pare că au venit cu o soluţie pentru această problemă prin crearea unei baterii de aluminiu.

Bateria de aluminiu este compusă dintr-un anod de aluminiu şi un catod din grafit cu un electrolit lichid, acestea fiind închise într-un plic din polimer. Având în vedere ca bateriile cu lithium pe care le folosim acum sunt destul de instabile şi pot lua foc, echipa de la Stanford afirma că poţi să găureşti aceasta baterie în timp ce funcţionează fără ca aceasta să ia foc.

Pe lângă siguranţă sporită, bateria de aluminiu are o durată de viaţa mult mai mare. Bateria lithium-ion asigura aproximativ 1000 de ciclii încărcare / descărcare, pe când bateria de aluminiu poate ajunge până la 7500.

Încărcarea foarte rapidă este cel mai mare atu din punctul meu de vedere. De prea multe ori am rămas fără baterie şi aveam doar 10 minute timp să o reîncarc. Un alt avantaj al bateriei de aluminiu este flexibilitatea. Iar faptul că foloseşte aluminiu şi grafit, elemente uşor de găsit, înseamnă că va avea preţ de producţie mic.

Bateria de aluminiu este încă în perioada de cercetare, deci s-ar putea să mai aşteptăm puţin până să vedem astfel de baterii în telefoane. Dar odată introdusă pe piaţă, va fi o îmbunătăţire remarcabilă faţă de bateria standard lithium-ion. De asemenea bateria de aluminiu este mult mai ecologică decât bateriile lithium-ion sau cele alcaline.


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.