Până acum am văzut asemenea dispozitive pentru printarea ţesuturilor doar în filmele SF. Dar nu mai este chiar SF când te gândeşti că sunt oameni care dezvoltă asemenea produse în acest moment. BioBots este imprimanta 3D care foloseşte celule vii pentru a realiza părţii ale corpului.
Deşii nu este prima maşinărie care cochetează cu această idee, BioBots impresionează prin dimensiunile reduse şi prin costul redus faţă de alte imprimante de acest fel. Asta e de fapt şi ideea din spatele aceste imprimante 3D, să fie uşor de utilizat, ieftină,şi să nu ocupe o cameră întreagă.
Dar ceea ce deosebeşte cu adevărat BioBots de alte imprimante 3D “bio” este materia primă folosită, sau altfel spus tuşul pe care îl foloseşte. Acest tuş conţine un fotoinitiator pulbere (photoinitiator powder) care se solidifica atunci când este lovit de o lumină albastră cu o anumită lungime de undă. Asta înseamnă că nu se foloseşte presiune sau lumina ultravioletă pentru crearea ţesutului şi asta e bine deoarece ambele pot afecta ţesuturile vii, iar lumina albastră este inofensivă.
Structurile pot fi create la fel ca la orice altă imprimantă 3D, folosind programe CAD sau alte soft-uri de modelare 3D. În momentul de faţă BioBots nu este pregătită pentru industria bio-medicală, dar există câteva prototipuri cu care se lucrează şi cărora li se aduc îmbunătăţiri. Probabil va mai trece ceva vreme până vom vedea un organ realizat complet cu un astfel de dispozitiv, dar este impresionant de ştiut că există aşa ceva.