BioBots este imprimanta 3D care printează ţesuturi vii


Imprimanta 3d

Până acum am văzut asemenea dispozitive pentru printarea ţesuturilor doar în filmele SF. Dar nu mai este chiar SF când te gândeşti că sunt oameni care dezvoltă asemenea produse în acest moment. BioBots este imprimanta 3D care foloseşte celule vii pentru a realiza părţii ale corpului.

Deşii nu este prima maşinărie care cochetează cu această idee, BioBots impresionează prin dimensiunile reduse şi prin costul redus faţă de alte imprimante de acest fel. Asta e de fapt şi ideea din spatele aceste imprimante 3D, să fie uşor de utilizat, ieftină,şi să nu ocupe o cameră întreagă.

Dar ceea ce deosebeşte cu adevărat BioBots de alte imprimante 3D “bio” este materia primă folosită, sau altfel spus tuşul pe care îl foloseşte. Acest tuş conţine un fotoinitiator pulbere (photoinitiator powder) care se solidifica atunci când este lovit de o lumină albastră cu o anumită lungime de undă. Asta înseamnă că nu se foloseşte presiune sau lumina ultravioletă pentru crearea ţesutului şi asta e bine deoarece ambele pot afecta ţesuturile vii, iar lumina albastră este inofensivă.

Structurile pot fi create la fel ca la orice altă imprimantă 3D, folosind programe CAD sau alte soft-uri de modelare 3D. În momentul de faţă BioBots nu este pregătită pentru industria bio-medicală, dar există câteva prototipuri cu care se lucrează şi cărora li se aduc îmbunătăţiri. Probabil va mai trece ceva vreme până vom vedea un organ realizat complet cu un astfel de dispozitiv, dar este impresionant de ştiut că există aşa ceva.


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.