Milioane şi milioane şi alte milioane de dolari se cheltuiesc anual pentru cercetare spaţială. O bună parte din aceşti bani sunt investiţi în rachete, care bineînţeles după decolare nu mai pot fi folosite. Adică bani aruncaţi în spaţiu. Dar compania Blue Origin a realizat acest lucru şi încearcă să îl schimbe. Şi uite aşa au reuşit să dezvolte o rachetă capabilă să revină la sol intactă, numai bună să fie refolosită.
De pe platforma pe care o deţin în Texas, Blue Origin a lansat o capsulă la o altitudine de 101.7 km şi au reuşit să recupereze intacte atât capsula cât şi racheta. Ceea ce înseamnă că a trecut de linia Karman care se afla la 100 km faţă de nivelul mării şi care este considerată linia ce delimitează atmosfera pământului de spaţiu. Ştii tu, locul ăla unde apar Aurorele. Racheta a fost returnată cu ajutorul unor retro propulsoare pentru a încetini viteza, iar capsula s-a întors cu ajutorul a trei paraşute.
Motoul Lansează.Aterizează.Repetă (LAUNCH. LAND. REPEAT.) de la Blue Origin ne dă de înţeles că vor fi multe alte expediţii de acest fel. Poate chiar lansarea unui program spaţial pentru turişti. Cum ar fi să mergi în luna de miere în spaţiu? Revenind pe pământ, Jeff Bezos a afirmat pe site-ul lor că deşi ansamblul rachetă/capsulă a fost recuperat complet, mai mai sunt câteva elemente care trebuie schimbate înainte de o nouă lansare. Printre aceste elemente se număra paraşuta şi părţi componente ale reacţiei.
Dar Blue Origin mai are destul de mult până se demonstreze fiabilitatea unui astfel de mijloc de transport. E ca şi cum ţi-ai cumpăra o maşină, trebuie să ştii că te poţi baza pe ea pentru a de deplasa din punctul A în punctul B. Pentru a convinge pe cineva să cumpere bilete pentru un tur în spaţiu trebuie să arăţi că poţi să recuperezi în siguranţă de n ori această rachetă. Desigur acesta este doar începutul şi cu toate acestea deja există competiţie din partea companiei SpaceX. Oare cât va costa o astfel de expediţie?
Sursa [TechCrunch]