Cât de mult împărtăşeşte telefonul tău cu alţii?


Aplicatii

În primul rând, cât de multe ştie telefonul tău despre tine? Telefonul tău are foarte multe informaţii despre tine şi tabieturile tale, acesta ştie pe unde umbli, cu cine şi cât timp ai stat acolo. În telefon ai stocate pozele şi informaţiile tale personale. În concluzie, dispozitivul pe care îl ai în buzunar ştie foarte multe despre tine!

Ca să răspund la întrebarea din titlu, ” Cât de mult împărtăşeşte telefonul tău cu alţii? ” trebuie să menţionez că fiecare aplicaţie pe care o instalezi are nevoie de un anumit grad de acces la informaţiile din telefon. Ai stat vreodată să citeşti toate permisiunile pe care le aprobi când îţi instalezi Facebook-ul pe telefon? Ca să înţelegi mai bine am ataşat o comparaţie între două aplicaţii:

Cat de mult impartaseste telefonul tau cu altii

Aplicaţia din partea stângă nu are nevoie de nici o permisiune în schimb aplicaţia din dreapta îţi cere permisiune pentru foarte multe caracteristici şi informaţii de pe telefon. Identitatea ta, contactele tale, locaţie, galeria de poze, cameră, microfonul şi informaţiile dispozitivului, toate pot fi şi sunt accesate de această aplicaţie. Iar prin simplul accept suntem de acord să împărţim aceste informaţii cu alţii.

73% din aplicaţiile android vor împărtăşii adresa ta de email cu alte firme sau servicii. Nici utilizatorii de iOS nu sunt scutiţi de accesul altora la informaţiile personale. Spre exemplu 47% din aplicaţiile iOS vor împărtăşii locaţia ta cu altcineva. Iar partea cea mai îngrijorătoare este că nimeni nu te anunţa că se întâmpla acest lucru.

Aşa că data viitoare când vei primi un email dubios de la o revistă la care nu te-ai abonat să nu te mai miri aşa de tare. Probabil adresa ta de email este întruna din listele acumulate de o aplicaţie şi transmise mai departe altor părţi terţe. De aceea poate ar fi mai bine să te uiţi la ce informaţii va avea acces aplicaţia înainte de instalare. Poate te vei gândi de două ori înainte să o instalezi.

Sursa [Digital Trends]


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.