Ce este mai exact Microsoft HoloLens?


Microsoft HoloLens

Microsoft doreşte să introducă hologramele în viaţa noastră. Ştiu că pare de domeniul SF, dar Microsoft HoloLens va fi primul computer holografic. Acesta va rula Windows 10 şi este complet independent, nu ai nevoie de cabluri sau alte conexiuni. Cu Microsoft HoloLens vei putea vedea holograme în mediul înconjurător.

Microsoft HoloLens va avea un procesor în plus numit Holographic Processing Unit (HPU), acesta va citi şi va prelucra datele de la senzori pentru a înţelege cât mai bine mediul înconjurător şi va proiecta optim holograma în spaţiu. O hologramă poate avea trei dimensiuni la fel ca orice alt obiect din viaţa reală, diferenţa este că aceasta nu este constituită din materie, ci este compusă complet din lumină.

Cu acest produs, Microsoft doreşte să revoluţioneze modul în care interacţionam cu calculatoarele. Încă suntem constrânşi de un mouse sau un touchscreen pentru interacţionare, cu HoloLens se doreşte realizarea unei interacţiuni asemănătoare cu cea a obiectelor din viaţa reală. Ceea ce înseamnă crearea unei realităţi augmentate, adică se suprapune o realitate virtuală peste mediul înconjurător.

Hologramele vor putea fi create în funcţie de locaţie, spaţiu sau alte reguli, acestea vor putea fi afişate tot timpul sau se pot mişca şi schimbă în funcţie de interacţiunea cu mediul fizic.

În concluzie Microsoft HoloLens doreşte să schimbe complet interfaţă cu utilizatorul. Este primul pas pe care îl fac calculatoarele pentru a intra în lumea 3D. Tu ce părere ai despre Microsoft HoloLens? Poţi lăsa părerea ta mai jos în rubrica de comentarii.


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.