Ce este un podcast şi ce aplicaţie foloseşti să îl asculţi?


podcast

Podcast, un cuvânt foarte interesant care începe să îşi facă apariţia şi în România. Ca să răspund la prima parte a întrebării, ce este un podcast? Pe scurt este un fişier audio pe care îl poţi descărca de pe internet şi îl ascultă pe laptop, PC sau dispozitive mobile. Ca să fiu mai clar revin cu încă o întrebare. Asculţi radio pentru muzică sau pentru emisiunile realizate? Cel puţin mie mi s-a întâmplat de câteva ori să ajung la lucru şi să mai rămân câteva minute în maşină ca să aud gluma sau informaţiile de la radio. Dar cum ar fi să îmi descarc matinalul de la radio şi să îl ascult mai târziu când am puţin timp liber? Ei bine, asta e un podcast, o înregistrare a unui interviu, emisiune sau matinal de la radio. Şi de obicei un podcast se împarte într-o serie de episoade.

E o metodă foarte bună de a te informa într-o pauză de 10 – 15 minute despre topic urile care te interesează. Sincer şi eu am fost puţin sceptic când am auzit de această metodă de a acumula informaţii, dar mi-am schimbat părerea după câteva utilizări. Şi pentru că este o metodă audio de informare sau amuzament (pentru că sunt şi podcast-uri cu bancuri), o poţi utiliza chiar şi la volan, când te deplasezi cu mijloacele de transport în comun sau în timpul unei plimbări prin parc.

Şi acum să trecem la una din cele mai bune aplicaţii pentru podcast-uri, acum disponibilă şi în România. Player FM 3.6 are peste 2 milioane de instalări și un rating de 4.5 stele în Magazinul Play. O dată cu ultimul update aceasta aplicaţie şi-a extins şi acoperirea lingvistică. De acum în colo este disponibilă şi în Persană, Turcă, Arabă, Ucraineană, Olandeză, Poloneză, Suedeză, Vietnameză, Indoneziană, Română și Greacă. Da, e şi limba Romana în această listă. Şi asta nu înseamnă doar o traducere a aplicaţiei, sunt disponibile chiar şi podcast-uri în limba Romană.

Ce-i drept, nu sunt foarte multe podcast-uri Româneşti, dar încep încet să apară. Am avut plăcerea de a testa această aplicaţie puţin înainte să îşi facă apariţia şi pentru România. Principalul atu la Player FM 3.6 este capabilitatea de a setea categoriile în funcție de preferințe şi de a descoperi podcast-uri noi în funcţie de acele preferinţe. Pe scurt îţi va recomanda ce îţi place! Ultimele episoadele de la canalele la care te-ai abonat vor fi descărcate automat prin WiFi. Şi ca să nu îţi mance prea mult din memoria telefonului, poţi selecta câte episoade sunt descărcate şi pentru ce canale.

Cam atât am avut de spus despre podcast-uri şi unde le găseşti. Aşadar eu mă pun ascult noul episod de la TED Talks. Şi dacă te-am făcut curios de podcast-uri, ştii deja unde găseşti aplicaţia!

podcastpodcast romanesc


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.