Ce este USB de tip C ?


USB de tip C

A apărut un tip nou de USB care încet începe să fie introdus în laptop-uri şi smartphone-uri. USB de tip C a fost creat pentru a înlocui toate celelalte modele de USB.

Cu ce este mai bun decât celelalte porturi USB? În primul rând are dimensiuni mici 8.4 mm pe 2.6 mm, deci poate fi integrat în cele mai mici dispozitive periferice. Un alt avantaj major este reversibilitatea, adică ambele capete ale cablului vor fi la fel, deci nu contează cum îl orientezi.

O altă problemă la USB-urile clasice este modul în care introduci mufa în dispozitiv, aveai 50% şanse să introduci mufa greşit. Cu USB de tip C nu mai există această problemă, deoarece cei 24 de pini sunt orientaţi simetric astfel încât să funcţioneze indiferent de poziţia în care este introdusă mufa.

Un cablu standard USB de tip C va putea suporta curenţi de până la 3A cu o tensiune de 5V, mai mult decât suficient pentru alimentarea telefonului. Acest nou tip de USB are aceeaşi viteză ca şi USB 3.1, asta înseamnă un transfer de date cu 10Gbps.

Şi dacă îţi faci griji că dispozitivele tale vechi nu vor mai fi compatibile cu cele noi trebuie să ştii că USB de tip C este compatibil cu USB 3.0 şi USB 2.0. Toate aceste avantaje face ca USB de tip C să fie superior faţă de porturile USB clasice şi mă aştept să văd acest port pe toate smartphone-urile de anul viitor.

USB de tip C

 


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.