Ce trebuie să ştii despre NFC


În ziua de azi multe terminale inteligente sunt dotate cu tehnologia NFC, dar nu multe persoane ştiu despre ce este vorba şi pentru ce poate fi folosită. NFC vine de la Near-field communication şi înseamnă comunicare la distanţă foarte mică. Conexiunea prin NFC se poate face la o distanţă maximă de 10 cm.

Această tehnologie poate fi utilizată intro mulţime de aplicaţii, dar după părerea mea cea mai interesantă şi cu o dezvoltare foarte mare în viitor va fi plata prin NFC. Altfel spus portofelul electronic, plata se va realiza doar prin apropierea telefonului de casa de marcat. Portofelul aşa cum îl ştim e de domeniul trecutului!

Ştiu că poate părea de domeniul SF, dar în ziua de azi există încuietori electronice care pot fi deschise cu această tehnologie. Uşa de acasă poate fi deschisă doar cu apropierea telefonului de ea. Interesant nu?

NFC-ul mai poate fi utilizat pentru distribuirea unor datelor între două smartphone-uri doar prin simplă atingere a acestora.

NFC Tag-urile sunt cel mai bun exemplu pentru utilizarea acestei tehnologi. Aceste pot veni în diferite forme şi dimensiuni şi pot fi utilizate pentru o multitudine de aplicaţii practice. Etichetele NFC nu necesită alimentare, ele îşi trag energia de la dispozitivul care le citeşte prin inducţie magnetică. Ele vin în 4 tipuri, tipurile 1 şi 2 pot fi scrise şi rescrise pe când cele de tip 3 şi 4 pot fi scrise doar o singură dată. Cu cât memoria de scriere este mai mare cu atât eticheta tinde spre dimensiuni mai mari şi bineînţeles cost mai ridicat. Ele pot fi programate direct cu telefonul mobil cu ajutorul unor aplicaţii. Aplicaţia Trigger spre exemplu, poate seta eticheta să execute o funcţie, să ziceam pornirea Wifi-ului la prima atingere a etichetei, iar la a doua atingere să oprească Wifi-ul. Ceea ce poate fi la îndemână atunci când pleci şi ajungi acasă, dar despre alte aplicaţii folositoare vom vorbi într-un articol viitor.


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.