Ce verific când cumpăr un laptop?


Ce verific când cumpăr un laptop

Ce verific când cumpăr un laptop? Este întrebarea pe care toţi ne-o punem la un moment dat. Dacă citeşti acest articol înseamnă că vrei să îţi achiziţionezi un laptop în viitorul apropiat. Iată câteva lucruri pe care şi eu mi le-aş fi dorit să le ştiu când mi-am cumpărat ultimul laptop.

În primul rând este esenţial ca acesta să fie dotat cu un SSD (Solid State Drive). O unitate de stocare de tip SSD nu are componente în mişcare şi este mult mai rapidă decât HDD clasice. Te poţi orienta după un SSD de 128GB sau 256GB în funcţie de buget. În cazul în care consideri că ai nevoie de mai mult, te poţi baza oricând pe un HDD extern sau pe cloud. Vorba aia.. Totul e pe internet!

Nu mi-a trecut prin minte să mă uit după o tastatură iluminată a laptopului şi am constatat că mi-ar fi prins bine. Laptop-ul nu îl vei folosi doar în timpul zilei, de multe ori cel mai mult timp ţi-l petreci seară după servici pe laptop. Această funcţie poate fi activată sau dezactivată printr-o combinaţie de taste.

Tot în legătură cu tastatura sau cu touchpad-ul din dotarea laptopului, ar fi bine să le testezi puţin înainte de achiziţie. Spre exemplu scrol-ul pe care îl oferă touchpad-ul îmi este indispensabil. Având în vedere că veri face o achiziţie de mai mulţi ani ar trebui să îl simţi confortabil la utilizare.

Sistemul de operare este din nou un factor decizional, fie că alegi Windows, Mac OS sau Chrome OS. Fiecare are trăsături unice, iar aplicaţiile vor fi limitate în funcţie de sistemul de operare. Bineînţeles sunt programe care se găsesc pentru toate aceste sisteme de operare, dar sunt doar o mână de ele.

Cel mai comun ecran este de 15 inch, dar în funcţie de necesitate poţi opta pentru un ecran mai mare sau mai mic. Ecranele de laptop oferă o diversitate între 11 şi 17 inch.

Nu în ultimul rând specificaţiile au un factor decizional destul de mare. Dacă foloseşti laptop-ul doar pentru filme şi navigare pe internet, nu ai nevoie de cele mai pretenţioase caracteristici. În schimb dacă ai nevoie de laptop pentru simulări şi randări în diferite programe vei avea nevie de un procesor puternic susţinut de câţiva GB serioşi în spate.

Acestea sunt doar câteva sfaturi, voi reveni cu update-uri şi specificaţii mai concrete în viitorul apropiat.


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.