Cercetătorii încearcă să creeze o libelula cibernetica


dragonflEye libelula cibernetica

Dronele sunt la mare căutare în momentul de faţă, iar acesta nişa este în continuă creştere. Găseşti pe piaţa drone, mici, mari cu camera sau fără cameră. Dar cercetările în acest domeniu nu se opresc aici pentru că bioinginerii de la Draper vor să realizeze o libelula cibernetica. Da îmi dau seama cum sună, de aceea mi-a atras şi mie atenţia. Proiectul se numeşte DragonflEye şi are în componenţa o libelulă şi un “ghiozdan” micuţ dotat cu celule fotovoltaice care se montează pe corpul libelulei.

Aşa ciudat cum sună libelula biomecanică are integrat şi un sistem de ghidare bazat pe nişte unelte opto-genetice construite în colaborare cu Howard Hughes Medical Institute (HHMI). Pe scurt electronica de pe spatele libelulei este conectat la sistemul nervos şi poate trimite comenzi pentru navigarea acesteia. Pentru a se putea cupla la sistemul nervos cercetătorii au găsit o soluţie prin care au realizat neuroni sensibili la lumină. De aici şi numele de opto-genetic, cu ajutorul unor semnale optice cercetătorii pot controla libelula cibernetica să o ia la stânga sau la dreapta.

Deşii au realizat deja prima generaţie de libelule cyborg, nu au reuşit încă să testeze sistemul. Aceştia s-au bazat mai mult pe dezvoltarea individuală a fiecărei componente, urmând ca anul viitor să asambleze şi să testeze sistemul. De asemena mai trebuie monitorizat modul de zbor al libelulei şi creat un algoritm similar pentru controlul acesteia. Deci mai au ceva de muncă până aşa ceva va zbura în jurul casei tale.

Şi acum întrebarea care stă pe buzele tuturor… De ce vor să creeze o libelula cibernetica? Sunt două mari nişe care ar putea beneficia de pe urma acestei tehnologii. Prima aplicaţie ar putea ajuta agricultura prin controlul polenizării , iar cea de-a doua aplicaţie este în domeniul securităţii şi supravegherii prin instalarea unei camere pe libelula. Desigur acel ghiozdan poate fi echipat şi cu alţi senzori sau dispozitive. Iar după ce dezvoltarea acestuia va fi completă, cercetătorii cred că îl pot monta şi pe alte insecte de dimensiuni similare. Şi uite aşa încep să apară tehnologii pe care le-am văzut numai în filmele cu super-spioni.

Sursa [Draper]


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.