Vorbim de cel mai mare telescop de pe Terra în momentul de faţă. Radiotelescop ca să fiu mai exact! De obicei lumea asociază China cu un mare producător de “chinezisme”, adică produse ieftine şi de o calitate dubioasă. Dar nu este chiar aşa pentru că tocmai ce au ataşat ultima piesă dintr-un radiotelescop cu o deschidere de 500 de metri. Da, da, ai auzit bine jumate de kilometru are antenă asta. Pentru cei care nu au avut tangenţe cu un radiotelescop, pe scurt este un instrument capabil să capteze undele radio emise de unele corpuri cereşti. Sau poate capta unde emise de extratereştrii, dar noi suntem romani nu credem în conspiraţii din-astea.
Acest telescop este alcătuit din 4500 de piese, iar fiecare piesă are o dimensiune de 11 metri. Designul le va permite savanţilor să examineze un punct foarte precis din spaţiu. Pe lângă că poate detecta semnale din spaţiu aflate la miliarde de ani lumină faţa de noi, telescopul mai poate să detecteze galaxii noi. Savanţii vor putea aduna o serie mult mai precisă de informaţii despre univers, despre modul în care evoluează şi mai ales despre cum a apărut.
FAST (Five hundred meter Aperture Spherical Telescope) , pentru că aşa este denumit cel mai mare telescop de până acum, se afla pe teritoriul sud-vestic al Chinei. Şi cred că ţi-ai dat seama că nu a fost ieftin. Ca dovadă că se realizează şi lucruri scumpe în China, aceştia au investit 185 de milioane de dolari în noua jucărie. Aproximativ 9000 de cetăţeni s-au mutat la o distanţa de aproximativ 5 km de construcţia acestui radiotelescop.
Până acum cel mai mare telescop de acest fel a fost Arecibo Observatory în Puerto Rico, care are deschiderea de 300 metri. Chinezii câştiga detaşat cu cei 200 de metri adiţionali pe care îi au. Dar radiotelescopul încă nu este complet funcţional. Se aşteaptă să fie complet operaţional undeva în luna septembrie, bineînţeles dacă toate testele vor decurge că la carte până atunci. Ceea ce mă impresionat cel mai tare este că antena se asemăna foarte mult cu craterul din Death Star. Să sperăm că nu au creat chinezii o armă de distrugere în masă. Dar asta vedem la toamnă.
sursa [Digital Trends]