Cum să navighezi în siguranţă pe internet


Aceste rânduri îţi vor da câteva sfaturi despre cum să navighezi în siguranţă pe internet. Trăim într-o lume digitală în care foarte multă informaţie personală este vehiculata pe internet. Aceste sfaturi te vor ajuta să îţi protejezi datele personale introduse în mediul online.

Utilizarea unor metode de autentificare duble este o idee foarte bună, în special pentru conturile bancare. Foarte multe bănci oferă acest serviciu de autentificare dublă în care prima oară se introduce o parolă aleasă de utilizator după care o a doua parolă este generată instant şi trimisă prin mesaj pe telefonul mobil. Astfel dacă cineva îţi afla parola, cu siguranţă nu vor avea cum să descopere a doua parolă fără acces la telefonul tău. În ziua de azi site-uri cum ar fi Google, Microsoft, Twitter, Facebook, Dropbox şi iCloud oferă posibilitatea setării unei parole duble.

Prin updatarea la zi a programelor de navigare şi a sistemului de operare oferi o securitate mult mai bună a datelor. Update-urile sunt menite să îmbunătăţească sau să repare probleme apărute, unele din aceste probleme pot fi legate chiar de securitate. Aşadar update-urile sunt binevenite, vei pierde puţin timp până le instalezi, dar te pot salva de eventuale atacuri cibernetice.

Utilizarea unor parole mai puternice este esenţială. Foarte multe persoane folosesc parole scurte sau generice cum ar fi 123456 sau parola1234. Aceste parole sunt foarte slabe şi pot fi sparte în câteva secunde. De asemenea oamenii tind să folosească anul de naştere în interiorul parolei. Dacă te numeşti Alina şi eşti născută în 1989, parola alina1989 nu este foarte strălucită deoarece aceste lucruri sunt cunoscute de multe persoane din jurul tău. Parolele trebuie să fie mai complexe şi să fie diferite pentru fiecare site în parte. Dacă foloseşti aceeaşi parola tot timpul, este suficientă ca o singură persoană să îţi afle parola şi îţi poate accesa toate conturile.

HTTPS este o metodă securizată pentru hypertext transfer protocol, acestea sunt literele care sunt introduse înainte de adresa www. Mare parte din site-urile din ziua de azi sunt compatibile cu HTTPS, iar acel S în plus îţi va oferi un plus de protecţie. Există extensii pentru browsere care îţi vor adăuga S-ul automat.

Atunci când vindem un dispozitiv sau un telefon personal să nu uităm să îl resetăm la setările din fabrică. Deoarece pe acel dispozitiv sunt salvate toate parolele de la toate conturile pe care le deţii. Şi nu toate persoanele sunt aşa de treabă încât să facă resetarea pentru tine.

Sper că aceste informaţii sunt de ajutor şi îţi vor spori securitatea online.


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.