Dacă ar fi să deschizi acum galeria telefonului, sunt sigur că ai cel puţin sute de poze pe care le-ai făcut. Faptul că acum facem poze cu telefonul ne uşurează extrem de mult viaţa deoarece acestea sunt încărcate şi salvate automat pe cloud. Riscul să mai pierzi poze tinde oarecum spre zero dacă ai făcute setările corespunzătoare pe smartphone. Având în vedere că smartphone-urile au mai puţin de 10 ani de când au apărut, cu siguranţă încă mai ai poze printate. Iar riscul să le pierzi sau să se deterioreze în timp este destul de mare.
Aşadar, dacă ţi la amintirile tale îţi recomand să scanezi si sa salvezi pozele printate. Avantajul este că poţi să le printezi oricând doreşti, riscul să le pierzi este foarte mic şi nu se vor deteriora în timp. Pentru a scana pozele tale vechi ai două posibilităţi. Prima variantă ar fi să foloseşti un scanner, iar a doua presupune pozarea acestora cu telefonul.
Dacă ai acces la un scanner îţi recomand să îl foloseşti pentru vei avea o calitate mult mai bună a pozelor digitale. Pentru a pregăti scanner-ul va trebui să îl cureţi în primul rând. Sticlă pe care vei aşeza pozele trebuie să fie cât mai curata posibil. Orice particulă de praf rămasă se va observa în poza după ce ai scanat-o. Pentru a avea o rezoluţie cât mai bună, ar trebui să o scanezi la 600 dpi (dots per inch). Iar rezoluţia minimă nu ar trebui să fie mai mică de 300 dpi.
După ce ai reuşit să o scanezi, cerul este limita. Şi spun asta deoarece majoritatea programelor asociate dispozitivelor de scanat permit prelucrarea pozelor. Poţi să modifici contrastul, luminozitatea şi chiar să scoţi ochii roşii. În concluzie nu vei avea doar poza scanată, dar vei avea o versiune îmbunătăţită a acesteia.
A doua opţiune prin care poţi să scanezi si sa salvezi pozele printate include telefonul mobil. Cred că acesta opţiune este la indemna oricui pentru că toată lumea are un smartphone în ziua de azi. Pentru această treabă Google a lansat de curând PhotoScan care se găseşte atât pentru Android cât şi pentru iOS. Cu cât camera telefonului este mai bună, cu atât vei obţine poze de o calitate superioară. În ajutor vine şi aplicaţia PhotoScan care va face mai mult decât o singură poză. După care algoritmii îi permit să şteargă luciul sau surplusul de luminozitate din poză.
Desigur înainte de a folosi telefonul va trebui să ştergi pozele de praf cu o cârpă de microfibră. Şi dacă tot ai cârpă la îndemână curata şi lentila de la camera telefonului. Alege un loc bine iluminat unde faci pozele, de preferat lângă o fereastră unde ai lumina naturală de afară.
Acum că ştii să scanezi pozele printate, mai rămâne să vorbim de salvarea acestora. Pentru a crea albume cât mai uşor încearcă să denumeşti pozele cu un nume cât mai inspirat. Spre exemplu “IMG2548” nu îmi spune prea multe, în schimb “Revelion 2016” îmi spune destul de multe ca să găsesc uşor poza. Astfel vei avea o galerie foarte bine pusă la punct. Iar Google Photos îţi permite să salvezi toate pozele în cloud la o rezoluţie destul de ridicată. Google Photos oferă spaţiu nelimitat pentru poze nu mai mari de 16 MP. Dacă totuşi doreşti să le salvezi la rezoluţie maximă, toate se vor încărca în Google Drive, dar aici ai spaţiu limitat.
Acum că eşti înarmat cu toate aceste informaţii nu mai trebuie să îţi faci griji de pierderea pozelor printate. Pozele tale vechi vor fi salvate pe cloud pentru o eternitate sau până te hotărăşti să le ştergi. Încă un sfat atunci când doreşti să scanezi si sa salvezi pozele printate, trebuie să ştii că Google Photos este disponibil şi pentru PC. Astfel poţi să îţi salvezi în cloud şi pozele făcute cu alte aparate digitale în afară de telefon. Spor la scanat şi sortat! Dacă nu ţi-ai creat până acum albumele, o să îţi ia ceva timp până vei sorta toate pozele. Dar nu te descuraja, treaba asta trebuie făcută doar o dată.