Flybrix este drona LEGO pentru toate vârstele


drona lego flybrix

Ei bine poate nu chiar pentru toate vârstele, am exagerat puţin. Dar acoperă o gamă de vârstă destul de largă, conform ambalajului te poţi juca cu Lego între 4 şi 99 de ani. Din 1932 de când au apărut primele blocuri Lego şi până acum s-au schimbat câteva lucruri. A apărut o variaţie atât de mare a acestor blocuri încât au acaparat cam toate nişele posibile. Iar acum au intrat şi pe nişta dronelor cu Flybrix, drona Lego de care nu te temi că o vei sparge.

Drona Lego are trei elemente esenţiale: cuburi lego, motoare şi unitatea centrală care controlează motoarele şi efectiv zborul. Unitatea centrală poate fi controlată prin intermediul unei aplicaţii Android sau iOS sau cu telecomanda furnizată de Flybrix. Dar cred că cea mai importantă caracteristică este demontabila, este “crash-friendly”, adică nu păţeşte mare lucru dacă dai cu ea din greşeală într-un perete.

Pentru că e ideea e să o folosească şi copii de peste 14 ani, nu necesită nici măcar o lipitură. Nu trebuie cositorit sau lipit nici un fir. Poţi să o construieşti cum te taie mintea şi eşti gata de zbor în aproximativ 15 minute. Dacă ai impresia că e doar o jucărie de copii, mai gândeşte-te încă o dată. Pentru că unitatea centrală din Flybrix are un procesor ARM Cortex-M4 de 96Mhz şi este compatibil cu Arduino. Acest PCB mai include un barometru, un magnetometru, câteva leduri indicatoare, convertor ADC, slot de card SD şi bluetooth. De asemena se poate adăuga un modul de WiFi şi chiar GPS. Iar tot software-ul din spatele dronei Lego este open-source, adică îl poţi accesa şi modifica după bunul plac.

Poţi avea controlul complet al motoarelor cu ajutorul unei extensii din Chrome. Extensia poartă numele Flybrix Configuration Utility şi o poţi instala din Chrome Web Store.

Din punctul meu de vedere, e o idee excelentă pentru că îţi poţi învăţa copii puţină programare într-un mod foarte distractiv. Deoarece e uşor de asamblat şi reasamblat după ce ai lovit-o, drona Lego poate fi folosită de la începători până la avansaţi. Iar preţul de 189$ pentru kit-ul de bază nu mi se pare exagerat, având în vedere că sunt serii Lego care depăşesc lejer câteva sute de lei (Ex: Lego Star Wars). iar pentru 249$ poţi achiziţiona Kit-ul Deluxe Flybrix care include telecomandă şi extensia pentru transmiţătorul radio.

Sursa [Flybrix]


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.