Dacă răspunsul este nu, poate ar trebui să te mai gândeşti încă o dată. Poate te gândeşti să îţi achiziţionezi un produs cu un brand renumit pentru că de obicei oferă o calitate mai superioară. Sau poate eşti prea entuziasmat şi îţi comanzi de pe un site doar pentru că livrează în 24h şi nu în 48h. Cert este ca orice produs ţi-ai comanda şi de oriunde îl achiziţionezi ar trebui să arunci un ochi şi peste politicile de garanţie.
Chiar şi produsele de top de la brandurile cunoscute pot avea anumite defecte care nu se produc în primele zile sau săptămâni de utilizare. Şi aici nu mă refer la mici defecte vizibile care pot fi observate în primele zile de utilizare. Pot fi defecte care se manifestă după câteva luni de utilizare. Spre exemplu ecranul unui telefon se poate desprinde după un timp de utilizare dacă există o lipitură imperfectă. Sau un contact imperfect îşi poate face apariţia după câteva sute sau mii de apăsări ale unui buton.
Şi pentru a fi cât mai clare lucrurile am să dau două exemple. Un caz fericit în care garantia mi-a reparat produsul şi am fost un client fericit. Iar al doilea caz în care politicile de garanţie mi-au dat numai bătăi de cap şi atât, pentru că produsul nu mi-a fost reparat.
Scenariul 1. Garantia cu final fericit:
Am să încep cu scenariul fericit în care produsul mi-a fost reparat. Am achiziţionat acum câţiva ani un telefon de pe eMag. Este vorba de un LG Nexus 5 mai exact. După o îndelungă perioada de utilizare bateria a început să mă ţină tot mai puţin. Stresul meu era să nu se defecteze după perioada de garanţie care mai avea doar două luni. Spre norocul meu bateria a cedat înainte cu o lună jumate de expirarea garanţiei. Telefonul se stingea din senin şi nu se mai aprindea decât dacă îl puneai la încărcat. De asemena carcasa s-a desprins puţin în partea din spate a telefonului, ceea ce îmi dădea de bănuit că s-a umflat puţin bateria.
Aşadar am plecat cu telefonul în cutia originală spre Showroom-ul eMag. Bineînţeles, înainte de asta am resetat complet telefonul pentru că nu îmi doream să aibe nimeni acces la toate conturile mele. Mai aveam la mine factura şi garantia aşa cum eram obişnuit pentru orice achiziţie. Dar domnul de la ghişeu mi-a cerut doar numărul de telefon pentru a-mi confirma datele. Totul a mers foarte rapid. Telefonul mi-a fost înregistrat cu defectul menţionat în sistem şi a fost trimis către firmă de reparaţii Depanero.
Am avut puţine emoţii că nu îmi va fi reparat telefonul deoarece bateria de obicei nu intra în garanţie. Dar pentru că telefonul are baterie care nu se poate scoate cei de la service au înlocuit-o. După câteva zile am primit mail şi mesaj de confirmare ca bateria a fost înlocuită şi că pot să ridic produsul din showroom. Iar eu m-am bucurat încă un an de acest telefon chiar şi după ce garantia a expirat.
Scenariul 2. Garantia cu bătăi de cap:
Acum urmează cazul defavorabil care mi s-a întâmplat de curând. Am cumpărat un fitness tacker tot de pe eMag, dar de pe market de acesta dată. Iar produsul, un ceas Withings Activite Pop a venit de pe site-ul Quick Mobile. Ceas pe care l-am purtat aproximativ nouă luni până i s-a rupt brăţara. Mi-am zis nici o problemă, îl trimit la garanţie. În fond şi la urma urmei am achiziţionat un produs care include atât partea mecanică (brăţara) cât şi partea electronică (ceasul). Ţin să menţionez că l-am purtat zi şi noapte şi chiar am înotat cu el. Pentru că acesta e gândit să îţi monitorizeze toate mişcările, asta include activitatea zilnică, somnul şi chiar înotul.
Pentru că am achiziţionat produsul de pe eMag am apelat tot la ei pentru garanţie, care m-au îndrumat mai departe spre Quick Mobile. După ce am intrat în contact cu cineva de la Quick Mobile am aflat că firma care se ocupă de reparaţii este Service Return. După ce am aflat link-ul de la formularul pe care trebuia să îl completez am ambalat frumos produsul în ambalajul original alături de certificatul de garanţie. Informaţiile legate de pachet mi-au fost furnizate prin email, iar după două zile curierul a şi ridicat pachetul. Totul a fost foarte comod şi bine pus la punct până acum. Nu am fost nevoit nici măcar să mă deplasez până la un magazin sau showroom.
După ce produsul a ajuns la Service Return a început şi bătaia de cap. Pentru că am uitat să ataşez factura de la produs. Am zis nu e nimic, o descarc de pe eMag şi le-o trimit pe email. Dar m-am înşelat din nou pentru factură a fost eliberată de Quick Mobile. Revin cu un email la ei pentru a-mi trimite factura. Dar se pare că cei de la Quick Mobile au externalizat serviciul de facturare şi mi-au cerut o taxă de 50 lei pentru factură. Imediat după ce am primit acest mail m-am pus să caut factura prin casă, poate poate o găsesc. Dar din păcate nu am reuşit să o găsesc şi am fost nevoit să plătesc acea taxă de 50 lei. Şi mi-am promis că data viitoare o să am mai multă grijă de factură.
Am plătit taxa, am primit factura şi o trimit mai departe la Service Return. A doua zi primesc un email în care mi se comunică că ceasul nu poate fi reparat. Şi aici vreau să citez:
“Nu a putut fi soluţionat prin reparaţie de către service-ul autorizat partener (SAP) deoarece aceştia au constatat că produsul prezintă curea ruptă, ca urmare a utilizării sau păstrării necorespunzătoare.”
E un ceas oameni buni! Cum aş putea să îl utilizez necorespunzător? Îl pui la mână şi ţi arata oră. Bine, asta îţi arată şi activitatea fizică, dar ai înţeles ideea. Şi treaba care m-a scos şi mai tare din sărite a fost că mi-a cerut un preţ de reparare mai mare decât ceasul în sine. Cum se poate să coste cureaua mai mult ca un ceas nou? Şi am să citez din nou:
“Aparatul poate fi remediat de către SAP numai în regim postgaranţie şi implică un cost de reparaţie estimativ de 588 lei + T.V.A. care presupune înlocuire carcasă.”
Cureaua este ruptă, de ce trebuie înlocuită carcasă? Nu îmi venea să cred ce citesc sau dacă văd bine. Având în vedere că am cumpărat ceasul cu 486 lei puteam să îmi cumpăr unul nou şi vorba aia, diferenţa rămânea în buzunarul meu. După ce am încercat să tratez cu ei că aşa ceva este inadmisibil şi că vreau repararea ceasului pe garanţie, m-am ales cu ceasul returnat în starea în care lam trimis şi cu 50 de lei irosiţi pe factura.
Bine poate nu au fost complet irosiţi banii pe factura deoarece am putu demonstra producătorului că am cumpărat produsul de la un furnizor local. Pentru că nu prea am avut cu cine discuta despre garanţia şi reparare produsului m-am îndreptat către producător. Am trimis către cei de la Withings un email în care le-am explicat toată harababura de care am avut parte. Am trimis doar o poză şi făcură către serviciul clienți de la Withings, iar ei mi-au trimis o curea nouă complet gratuit. Fără alte întrebări sau explicaţii.
De ce nu au putu face acelas lucru cei de la Service Return? De ce sunt atât de dezinteresaţi? Sunt întrebări la care probabil nu o să primesc niciodata un răspuns.
Concluzii
Cu ce m-am ales din toate astea? Am învăţat cât de mult contează garanţia în anumite circumstanţe. Prefer să am o garanţie pe care ştiu că mă pot baza şi să nu am nevoie de ea, decât să am nevoie de ea şi să îmi aducă numai bătăi de cap. Aşadar data viitoare când o să îmi achiziţionez un produs electronic o să fiu atent la următoarele aspecte:
- O să păstrez toate facturile de la produsele achiziţionate într-un loc accesibil şi uşor de reţinut. Şi voi anunţa de îndată ce primesc coletul dacă factura nu va fi disponibilă.
- O să păstrez formularul de garanţie cu care vine produsul. Din nou depozitat împreună cu factura într-un loc accesibil şi uşor de reţinut.
- O să evit pe cât posibil achiziţia produselor de la firme terţe. Pe cât posibil o să încerc să cumpăr produsele direct de la producător deoarece de cele mai multe ori serviciul cu clienții e mai bun.
- O să citesc înainte de achiziţie politicile de returnare şi garanţie.
Dacă ai şi alte puncte de adăugat nu ezită să laşi un comentariu în rubrica de mai jos.