Nu ştiu cât de clar este titlul acestui articol, dar vreau să vă aduc aminte de filmele SF în care roboţii ieşeau dintr-o baie lichidă. Ei bine, nu este vorba de o tehnologie atât de avansată, dar procesul de printare este similar, cel puţin ca şi aspect. Aceste noi imprimate 3D folosesc un bazin cu o răşină specială pentru a realiza modelul 3D.
Imprimantele 3D obişnuite realizează figurile 3D prin suprapunerea unor straturi de plastic. Persoanele care au avut ocazia să vadă un astfel de obiect printat sunt conştiente de problemele pe care le are această tehnologie. În primul rând marginile obiectului nu sunt netede, iar în al doilea rând structura nu este foarte rezistentă.
Imprimanta 3D cu baie de răşină creată de Carbon3D realizează modelele 3D de sus în jos cu ajutorul unei răşini care se solidifică atunci când este expusă la lumina ultravioletă. Sub baia de răşină este amplasată o lampă UV capabilă să redea tiparele necesare pentru realizarea fiecărui strat al obiectului. În acelaşi timp platforma ridică structura pentru a se solidifica şi a lăsa loc pentru realizarea următorul strat. Avantajul este că nivelul oxigenului care poate pătrunde în structură este limitat, ceea ce ajută la realizarea unor structuri mai rezistente.
Tehnologia din spate nu este chiar nouă, acesta se bazează pe un proces care există de aproximativ 30 de ani şi care se numeşte stereolitografie. Doar că acesta imprimantă este de 100 de ori mai rapidă decât o imprimantă 3D stereolitografica.
Cert este că a stârnit interesul pentru foarte multe industrii, de la industria aeronautică până la industria medicală. Şi sunt sigur că aceasta imprimantă îşi va găsi mult mai multe utilităţi în viitor.
Sursa [Carbon3D]