Imprimanta 3D cu baie de răşină


Imprimanta 3d cu rasina

Nu ştiu cât de clar este titlul acestui articol, dar vreau să vă aduc aminte de filmele SF în care roboţii ieşeau dintr-o baie lichidă. Ei bine, nu este vorba de o tehnologie atât de avansată, dar procesul de printare este similar, cel puţin ca şi aspect. Aceste noi imprimate 3D folosesc un bazin cu o răşină specială pentru a realiza modelul 3D.

Imprimantele 3D obişnuite realizează figurile 3D prin suprapunerea unor straturi de plastic. Persoanele care au avut ocazia să vadă un astfel de obiect printat sunt conştiente de problemele pe care le are această tehnologie. În primul rând marginile obiectului nu sunt netede, iar în al doilea rând structura nu este foarte rezistentă.

Imprimanta 3D cu baie de răşină creată de Carbon3D realizează modelele 3D de sus în jos cu ajutorul unei răşini care se solidifică atunci când este expusă la lumina ultravioletă. Sub baia de răşină este amplasată o lampă UV capabilă să redea tiparele necesare pentru realizarea fiecărui strat al obiectului. În acelaşi timp platforma ridică structura pentru a se solidifica şi a lăsa loc pentru realizarea următorul strat. Avantajul este că nivelul oxigenului care poate pătrunde în structură este limitat, ceea ce ajută la realizarea unor structuri mai rezistente.

Imprimare 3d cu rasina

Tehnologia din spate nu este chiar nouă, acesta se bazează pe un proces care există de aproximativ 30 de ani şi care se numeşte stereolitografie. Doar că acesta imprimantă este de 100 de ori mai rapidă decât o imprimantă 3D stereolitografica.

Cert este că a stârnit interesul pentru foarte multe industrii, de la industria aeronautică până la industria medicală. Şi sunt sigur că aceasta imprimantă îşi va găsi mult mai multe utilităţi în viitor.

Sursa [Carbon3D]


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.