Înregistrare Binaurala


Ce înseamnă înregistrarea Binaurala? Se poate spune că este un fel de înregistrare audio 3D, dar este efectiv o înregistrare care utilizează două microfoane. Această înregistrare stereo va crea senzaţia că persoana care produce sunetul se afla în aceeaşi camera cu tine.

Înregistrarea Binaurala va crea acest efect dar dacă vei asculta înregistrarea la căşti şi nu la un sistem stereo. Metoda prin care se înregistrează este complet diferită faţă de înregistrările normale, această metodă foloseşte două microfoane plasate la o distanţă de 18 cm unul faţă de celălalt şi orientate opus unul faţă de celălalt. Este poziţia aproximativă a urechilor umane.

Pentru a capta un sunet cât mai asemănător cu cel natural, microfoanele sunt plasate în interiorul unui mulaj din silicon asemănător ca formă şi consistenţă cu urechea umană. Odată înregistrat, sunetul poate fi ascultat cu ajutorul căştilor. Înregistrarea va reproduce exact ceea ce a auzit şi persoana care a stat lângă microfoane, şi vei putea chiar să îţi dai seama din ce direcţie se aude sunetul.

Această tehnologie datează din 1881, dar nu a fost folosită foarte des până în zilele noastre. În momentul de faţă realitatea virtuală începe să se dezvolte în special în direcţia ochelarilor cu realitate virtuală cum ar fi Gear VR, dar cum rămâne cu auzul? Tehnica de înregistrare Binaurala ar putea să rezolve această problemă.

Dacă vrei să experimentezi o înregistrare Binaurala poţi să îţi pui o pereche de căşti şi să asculţi următorul video:


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.