Kaufland investeşte în infrastructura pentru masini electrice


e-golf masini electrice

E puţin cam mult spus Kaufland investeşte în masini electrice, dar investeşte în infrastructură pentru acestea. Chiar aici în România dacă îţi vine să crezi! În Germania s-a impus în proiect care ar trebui să renunţe la maşinile cu combustie internă până în 2030. Oare când o să avem şi noi în România un proiect de o asemena amploare? Dar, dar… încet vedem şi noi puţină mişcare în acest sens. Şi nu din partea statului, ci din partea Kaufland-ului. Da da, Kaufland investeşte în infrastructura pentru masini electrice. Şi ca să îşi demonstreze punctul de vedere au realizat în acest weekend o caravană care a străbătut tara de la Bucureşti la Timişoara cu 6 maşini electrice.

În toată acesta afacerea au fost implicate 3 mari companii şi anume Renovaţio, Kaufland România și Volkswagen. Pentru cei care nu sunt în tema Renovatio este unul dintre pionierii industriei regenerabile din România, fiind compania care a dezvoltat primele parcuri eoliene și fotovoltaice din țara noastră. Cred că Kaufland și Volkswagen nu mai au nevoie de altă introducere. Ţin să precizez că aici vorbim de Volkswagen Golf complet electrice, nu din-alea care au picat testul de poluare. e-Golf pentru că aşa se numeşte modelul electric, va fi prezentat în oficial în luna Noiembrie al acestui an. Iar partea cea mai bună este că are emisii zero cu o autonomie de până la 300 de kilometri.

Revenind la eveniment, în acest weekend (21-22 octombrie) 6 echipaje, formate din Lucian Mândruță și Andrei Secretianu, George Buhnici și Marian Andrei, Dragoș Stoica, Costin Giurgea și Tudor Bratu, Oraan Mărculescu, Alexandru Teodorescu au plecat vineri din București, pe traseul Pitești – Râmnicu Vâlcea – Sibiu, iar sâmbăta şi-au continuat traseul Sebeș – Deva – Făget către Timişoara. Maşinile au fost încărcate exclusiv în parcările Kaufland România. Îmi vine greu să cred că aşa ceva s-a întâmplat în România, dar se pare că lumea începe să realizeze şi se adaptează la cerinţele actuale. Ţin să menţionez că aceste stații sunt puse gratuit la dispoziția publicului larg în parcările magazinelor Kaufland din orașele Arad, Timișoara, Deva, Sebeș, Sibiu, Pitești, București și Constanța.

Trecând pe partea tehnică, staţiile de reîncărcare realizate de Renovatio au capabilitatea de 50kW DC (curent continuu) care ar trebui să îţi reîncarce maşina de la 0 la 80% în aproximativ 30 minute. Dar asta depinde foarte mult de bateria şi tehnologia instalată pe maşină. În acelas timp staţiile de încărcare au şi un regim de încărcare normal în curent alternativ de 22kW. Iar ca şi cost, şi aici citez pe domnul Bogdan Florea (Brand Manager Volkswagen) “La 100 de kilometri, e-Golf consumă 12,7 kWh/100km, deci doar 6.85 RON/100km (la un preţ al energiei electrice de aproximativ 0,54 RON per kWh)”

În concluzie maşina electrică este o metodă foarte ieftină de a circula în oraş, dar mai nou şi în afară. Asta se datorează infrastructurii realizate de colaborarea dintre Renovatio şi Kaufland România. Astfel poţi ajunge de la Timişoara la Constanța fără nici o problemă cu o maşină electrică. Bineînţeles va trebui să faci câteva opriri în magazinele Kaufland pentru reîncărcare, dar vei avea satisfacţia că ai ajuns la mare fără să arunci nici măcar un gram de CO2 în atmosferă. Şi pentru asta Kaufland merita tot respectul pentru iniţiativa!

harta pentru reincarcare masini electrice in parcarea kaufland romania


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.