Lipiciul metalic MesoGlue ar putea înlocui cositorirea


Lipiciul metalic MesoGlue ar putea înlocui procesul de cositorire

Există atât de multe tipuri de lipici încât dacă ar fi să fac o listă nici măcar nu ştiu de unde să încep. Şi uite că a mai apărut unul. Dar lipiciul metalic MesoGlue este ceva mai diferit de aceea mi-a atras atenţia. Cercetătorii de la universitatea Northeastern au realizat un lipici care leagă metalele la temperatura camerei şi care necesită o presiune cât se poate de mică pentru a realiza legătura. “Este ca şi cositoritul, dar fără căldură.” ne spune profesorul Hanchen Huang din departamentul de mecanică industrială.

MesoGlue foloseşte nano structuri din metale care aderă între ele la temperatura ambiantă. Nano tuburile sunt realizate din metale cu un grad foarte mare de puritate. Dar asta nu e tot, aceste nano tuburi mai trebuie aranjate la un anumit unghi pentru a se îmbina cât mai bine (ca în poză de mai sus). Metalele câştigătoare pentru MesoGlue sunt indium şi galium. Spre exemplu, indium se pune pe nano tuburile de pe componentă care urmează să fie lipită, iar galium se aplică pe nano tuburile de pe PCB.

După ce intră în contact, cele două metale încep o reacţie chimică de lichefiere. Acest amalgam lichid este apoi solidificat de centrul nano tubului. Astfel se realizează o legătură puternică asemănătoare cu cea a unui lipici bun. Pentru că nu vorbim de superglue cu 1 leu de la colţul blocului, MesoGlue oferă conductivitate termică foarte bună, iar proprietăţile pe care le are îi permite să fie utilizat într-o gamă largă de aplicaţii.

De exemplu în industria electronică, MesoGlue ar putea fi folosit pentru a înlocui procesul de cositorire (un proces destul de complex). În acest sens are următoarele avantaje: în primul rând nu se vor putea strica componentele datorită căldurii excesive, în al doilea rând componentele vor avea nevoie doar de o apăsare pentru a fi lipite. MesoGlue mai poate fi folosit şi ca înlocuitor pentru pasta termică cu care se lipesc radiatoarele. Şi cel mai interesant este că MesoGlue poate fi folosit şi pentru materiale care în mod normal nu prea pot fi lipite, cum ar fi metal şi sticlă.

Nu mă aştept să găsesc în curant acest lipici la colţul blocului. Clar acesta are aplicaţii industriale. Dar are calităţile necesare pentru a se regăsi în interiorul telefoanelor noastre şi în restul electronicelor pe care le deţinem.


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.