Lumina telefonului îţi afectează somnul


lumina telefonului îţi afectează somnul

Bună dimineaţa! Cum ai dormit azi-noapte? Dacă răspunsul este puţin, ai putea să te uiţi puţin urât la telefonul tău deoarece el ar putea fi de vină pentru asta. Un studiu mai recent a anunţat că lumina albastră emisă de telefon produce perturbări în ciclul somnului.

Profesorul Paul Gringras de la spitalul de copii Evelina din Londra a afirmat că lumina albastră şi luminozitatea intensă pe care o redă telefonul duce la apariţia unor perturbări în ciclul normal al somnului pentru că suprima crearea de melatonină şi măreşte starea de alertă. Asta mai înseamnă că o lumină puternică şi rece în dormitor nu este o idee foarte bună. Lumina telefonului împreună cu fascinaţia noastră faţă de reţelele sociale poate ucide chiar şi o oră din porţia zilnică de somn. Dacă se întâmpla asta pe perioade mai întinse de timp, săptămâni, luni sau chiar ani, poate duce la privarea de somn, la scăderea productivităţii şi la realizarea altor efecte secundare.

Astfel specialiştii recomanda producătorilor de telefoane să realizeze un mod special, cu lumina de intensitate scăzută şi caldă, pentru momentul în care te aşezi în pat.

Există deja câteva aplicaţii care se ocupă de această temă. Eu am încercat o aplicaţie numite Twilight, dar aceasta aplicaţie doar îmi făcea ecranul mai roşiatic. Lucru pe care l-am găsit destul de iritant. Mai sunt şi aplicaţii care oferă filtre pentru a diminua lumina rece a telefonului, dar din nou acestea schimba doar contrastul ecranului. Sunt sigur că au un oarecare efect, dar parcă simt că tot lumina aia albastră este în spate.

În concluzie, lumina telefonului îţi afectează somnul! Dar Acum că problema este expusă, să sperăm că producătorii de telefoane vor lua atitudine şi vor include şi un iluminat cald pentru ultimul check-in din zi.


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.