Maşina fără şofer Volvo este cât se poate de sigură


Masina fara sofer Volvo drive me

Maşina fără şofer Volvo este cât se poate de sigură! Sau cel puţin asta încearcă să ne asigure un senior technical leader de la Volvo. Fiind şi eu inginer de meserie tind să îi dau în mare parte dreptate. Nu ştiu dacă eşti în temă cu problema şinelor de tren introdusă de Philippa Foot în 1967. Care spunea în felul următor: ” Un tren circula pe o şină, iar în faţă se afla cinci persoane imobilizate pe şină. Tu stai lângă macazul care poate devia trenul pe o altă linie, dar observi că pe cealaltă linie se afla o altă persoană.” Ca să pară totul şi mai palpitant, să spunem că pe cealaltă şina se afla o persoană care îţi e dragă. Ce faci? Stai şi laşi cele persoane să moară sau le salvezi cu preţul amicului tău?

Aceasta era întrebarea care a stârnit foarte multă zarvă în defavoarea maşinilor care se conduc singure. Dar acest senior technical leader a explicat cât se poate de simplu că maşina fără şofer Volvo nu va fi nevoită să ia astfel de decizii. În primul rând acestea vor prevedea o eventuală situaţie periculoasă şi vor o evita. Trent Victor a mai afirmat că maşinile vor fi programate să rămână într-o zonă în care conflictele pot fi rezolvate prin schimbarea benzilor sau prin încetinire.

În cel mai rău caz, dacă nu se ajunge într-o situaţie periculoasă şi nu se poate evita sub nici o formă un accident atunci maşina va încetini şi se va opri în linie dreaptă. Producătorii de automobile cum ar fi Volvo, BMW sau Ford, dar şi Google care şi-a făcut apariţia pe piaţa maşinilor autonome, au o abordare comună când vine vorba de maşinile fără şofer.

Domnul inginer Trent de la Volvo a mai adăugat că succesul unei maşini sigure nu se bazează doar pe supravegherea condiţiilor din faţa vehiculului. Dacă vei cunoaşte poziţia unei maşini cu mult înainte de a o putea vedea vei putea să o eviţi fără probleme. Pentru a putea observa ce se întâmplă în faţă, în spate sau chiar în lateral va fi nevoie de un protocol de comunicare între maşini. După părerea mea dacă fiecare maşină ar cunoaşte poziţia şi starea de funcţionare a altei maşini din proximitate, riscul unui posibil accident ar fi diminuat considerabil. Şi aici poate vorbesc la la ştirile de la ora 5, dar cele mai multe accidente se produc din cauza materiei organice care se află între volan şi scaun.

Ce îmi place cel mai mult la comunicarea dintre maşini este că nu se poate opri doar până aici. Aşa cum a mai prezentat Volvo şi în 2015, se pot integra şi alte sisteme cum ar fi căştile inteligente pentru biciclişti care te vor anunţa dacă există posibilitatea unui accident. Aşadar tind să cred că într-un viitor destul de apropiat ne putem baza pe vehicule mai sigure. În acest fel te vei putea bucura de o cafea şi de o lectură bună în drum spre servici.

Masina fara sofer Volvo

Sursa [DigitalTrends]


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.