Micro maşina pentru mega-oraşe


Micro masina pentru mega orase

Cine este de acord că oraşele sunt suprapopulate să ridice mâna sus! Simt că au ridicat câteva persoane mâna, sau cel puţin se gândesc să o facă. Locurile de parcare sunt din nou o raritate în zilele noastre. EO smart connecting car revoluţionează oarecum modul în care participăm la trafic pentru că este mică, este gândită să se deplaseze în tandem şi poate parca lateral mai uşor decât orice altă maşină.

” Micro maşina pentru mega-oraşe ” asta e ideea din spatele creaţiei de la Robotics Innovation Center. Micro maşina EO smart connecting este suficient de mare pentru a transporta două persoane şi se aseamănă oarecum cu un Smart. Dar ce se ascunde sub această carcasă este cu adevărat interesant. Maşina EO smart connecting are patru motoare de 4kW alimentate de la o baterie LiFePo4 de 54V.

Motoarele din dotare îi oferă o viteză de 65 km/h, suficient pentru un drum prin oraş. Iar autonomia poate să fie între 50 şi 70 km. Se mai deosebeşte de restul maşinilor prin posibilitatea de a se deplasa pe diagonală, pe lateral sau chiar să se întoarcă stând pe loc. Deci parcarea laterală nu ar mai trebui să fie o problemă pentru nimeni!

Este prima maşină la care văd că se poate modifica lungimea. Micro maşina EO smart connecting îşi poate micşora lungimea de la 2.6 metrii la 1.8 metrii. Are şi anumite funcţii autonome cum ar fi parcarea sau funcţii de autopilot când se deplasează în tandem. Şi când zic ‘tandem’ mă refer la adunarea mai multor maşini aliniate asemănător cu un tren.

Micro maşina este un prototip momentan, dar s-ar putea dovedi o soluţie fiabilă pentru oraşele supra aglomerate. Pe deasupra este şi Eco datorită motoarelor electrice din dotare. Rămâne de văzut dacă una din companiile producătoare de automobile este dispusă să investească în acest proiect. Ceea ce nu ar fi chiar imposibil deoarece mare parte dintre aceste companii au deja în producţie modele electrice.

Micro masina pentru mega orase Micro masina pentru mega orase

sursa [Robotik DFKI]

 


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.