Neutron PC


În ziua de azi dispozitivele electronice au început să devină din ce în ce mai mici. Se pare că şi desktopurile încep să devină mai mici, ocupând mai puţin spaţiu pe birou. Neutron este un mini-PC care utilizează procesorul i3 şi respectiv i5 de la Intel, dar în acelaşi timp este mult mai eficient energetic decât un desktop obişnuit.

Memoria RAM de 8GB DDR3 la 1600MHz este mai mult decât suficientă. Dar dacă totuşi simţi că nu e îndeajuns se poate opta pentru varianta PRO care vine cu 16GB DDR3. Memoria de stocare foloseşte tehnologia SSD (Solid State Drive), adică nu are componente în mişcare ca şi memoriile clasice. Memoriile SSD sunt mult mai eficiente din punct de vedere al energiei consumate, dar ceea ce le face cu adevărata performante este viteza de citire/scriere. Astfel încărcarea sistemului de operare şi a aplicaţiilor se face aproape instant. Şi aici Neutron vine cu două posibilităţi de stocare, 256GB şi 480GB pentru varianta PRO.

Neutron mai are în construcţie 4 porturi USB 3.0, Bluetooth 4.0 şi 802.11 AC WiFi. Fiind 3 dintre cele mai noi standarde pentru transmisia de date existente în momentul de faţă. Prin Interfaţa mini-HDMI acest computer poate fi conectat la orice monitor sau televizor. Fiind foarte mic şi neavând componente în mişcare îl poţi lua cu tine oriunde fără să ai grijă şocurilor care pot distruge memoriile clasice. Neutron poate veni în 5 culori diferite.

În momentul de faţă acest dispozitiv este doar în stadiul de prototip şi strânge fonduri prin Kickstarter până în dată de 11 noiembrie. Varianta finală a produsului se estimează pentru lansare începând cu februarie 2015.


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.