Proiect de încărcare wireless a maşinilor electrice prezentat în UK


Strazi cu  incarcare wireless pentru masini electrice

În viitor, încărcarea wireless va avea un rol mult mai important decât încărcarea smartphone-ului din buzunar. Şi asta vrea să ne demonstreze guvernul Britaniei prin realizarea unei străzi cu încărcare wireless a maşinilor electrice. Se ştie că principalul dezavantaj al maşinilor electrice este autonomia. Dar dacă s-ar putea încărca din mers? Asta e întrebarea.

Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu procesul de încărcare wireless. O înfăşurare (asemănătoare cu cea de pe o bobină) va fi plasată sub stradă, iar altă înfăşurare trebuie plasată în partea de caroserie a maşinii. Astfel se induce un curent din înfăşurarea de pe autostrada în înfăşurarea ce pe maşină, similar ca la un transformator. Aceasta e doar una din metodele de încărcare propuse în studiu.

Pe baza studiului de fezabilitate realizat se va putea începe construcţia unei autostrăzi de probă în următorii ani. Costul unei benzi de acest fel va fi între 350,000 şi 425,000 lire. Probabil în România preţul ar fi fost mult mai ridicat, asta în cazul în care vom ajunge să construim aşa ceva vreodată.

Indiferent dacă acest proiect va fi un succes sau nu, guvernul Britaniei doreşte să construiască staţii de reîncărcare la fiecare 32 km de autostradă. Se pare că britanicii şi-au dat deja seama că maşinile electrice vor ocupa un loc important în transportul de persoane din viitor şi încep să pregătească infrastructura pentru acestea.


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.