Samsung T1


Am pomenit într-un articol precedent cum că Samsung investeşte în arhitectura verticală NAND, ceea ce înseamnă că celulele de memorie vor fi plasate pe verticală, nu doar pe orizontală. Aceasta arhitectură permite realizarea unor memorii mari şi foarte compacte.

Zis şi făcut, Samsung a lansat noul disc portabil T1. Cred că v-aţi dat seama după denumire că este un SSD cu o capacitate de un terabyte şi care are un volum mult mai mic decât versiunile precedente ale unităţilor portabile. Ca şi dimensiuni acesta este mai mic decât HDD existente de 2.5 inch. În comparaţie cu dimensiunile unui iPhone 5, Samsung T1 este aproximativ jumate din telefon.

Samsung T1 are opţiunea de a încripta informaţiile preţioase pe care le deţii, iar accesul se face prin intermediul unui utilizator şi a unei parole. Dar dacă vrei să îl foloseşti rapid pe PC-uri diferite, poţi să dezactivezi această opţiune.

Ca şi performante Samsung T1 poate atinge viteze de până la 450 megabytes per secundă. În comparaţie cu memoriile mecanice care ating în jur de 100 Mb/s poţi spune că Samsung T1 este de patru ori mai rapid.

Bineînţeles şi eticheta este pe măsură, acesta costă 600 de dolari şi poate fi comandat prin Amazon. Sau poţi opta pentru varianta de 256 Gb care costă 180 de dolari. Preţul este singurul dezavantaj pentru T1, desigur acesta va scădea în următorii ani.


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.