Tot ce trebuie să ştii despre Bluetooth 5


bluetooth 5

Nu mai ţin minte exact dar cred că prin 2004 am avut primele tangenţe cu Bluetooth-ul. Şi pe atunci îl foloseam să transfer poze sau fişiere de la un telefon la altul. Acum Bluetooth-ul a ajuns să realizeze mult mai multe chestii, i-ar asta s-a întâmplat pentru că a crescut şi viteza de transfer. Dacă în 2004 trimiteam câţiva sute de kilobytes în 2 – 3 minute, acum am ajuns să ascult muzică în timp real prin Bluetooth. Ideea e că a evoluat şi a ajuns la a cincea ediţie numită Bluetooth 5. Şi cum era de aşteptat vine cu nişte îmbunătăţiri cum ar fi:

  1. Evident va fi mai rapid! Va fi chiar de două ori mai rapid decât Bluetooth 4.2 LE. Asta ar veni undeva la 2 Mbps. Ceea ce e o îmbunătăţire majoră.
  2. Va avea o rază de acţiune de 4 ori mai mare decât versiunea precedentă. Deci dacă Bluetooth 4.2 LE duce teoretic până la 100 metrii, v5 ar trebui să meargă până la 400 de metrii. Probabil nu va avea chiar o rază atât de mare în realitate, dar eu mă mulţumesc şi cu 300 de metrii.
  3. Vei putea localiza obiecte sau puncte specifice prin bluetooth. Spre exemplu va putea “vedea” locaţia unui alt dispozitiv bluetooth. Asta înseamnă că vei găsi mai repede raionul de dulciuri într-un supermarket necunoscut sau te vei putea orienta mai uşor în interiorul unui muzeu.
  4. Bluetooth 5 va facilita conexiunile dintre senzori pentru Internet of Things (zis şi IoT pe scurt). Consumul redus de energie este foarte util pentru senzorii care au baterie integrată. Consum mai mic, dar cu performanţe mai mari.
  5. Principalul dezavantaj este că vei fi nevoit să îţi achiziţionezi dispozitive noi. Bluetooth 5 are nevoie de cipuri noi pentru a putea funcţiona în parametrii optimi. Upgrade-ul pe un cip vechi nu va putea funcţiona corespunzător din păcate.

Toate aptitudinile pe care le are Bluetooth 5 le vom putea vedea peste câteva zile când tehnologia va fi lansată oficial la Londra. Şi cel mai probabil va fi regăsita în toate telefoanele de top lansate în 2017. Pe lângă toate beneficiile pe care le are, Bluetooth 5 este un pas important pentru dezvoltarea proiectului IoT. Cam asta ar trebui să ştii despre noul upgrade al Bluetooth-ului, are o viteză dublă, are o rază de acţiune de patru ori mai mare şi probabil vei fi nevoit să îţi achiziţionez un telefon nou ca să te bucuri de el.


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.