10 sfaturi pentru a mări autonomia şi durata de viaţă a bateriei


cum prelungesti autonomia bateriei

E frustrant să îţi pui telefonul la încărcat şi să fie doar puţin trecut de jumatea zilei. Dar bateriile cu lithium integrate în telefoane, dar şi în majoritatea dispozitivelor pe care le avem, inevitabil se degradează în timp. Din fericire există câteva trucuri mici care pot fi făcute pentru a extinde durata de viaţă a bateriei.

1. Temperatura este un factor important când vine vorba de baterii, nu e bine să fie nici prea cald, dar nici prea frig. Temperaturile scăzute vor creşte rezistenta internă a bateriilor lithium-ion, ceea ce va duce implicit la scăderea reacţiilor chimice din interior. Atunci te gândeşti că poate temperaturile crescute vor accelera reacţiile chimice şi bateria va funcţiona mai bine. Teoretic aşa este, dar acest proces stresează bateria suplimentar ceea ce duce din nou la degradare. Deci încearcă pe cât posibil să menţii temperatura bateriei în limite decente.

2. Toată lumea ştie că ecranul este cel mai mare consumator de energie dintr-un telefon. Cu cât luminozitatea este mai mare cu atât va consuma mai multă energie. Poţi încerca să menţii luminozitatea undeva la 40% ceea ce este suficient pentru a vedea ce se petrece pe ecran sau chiar mai scăzută în cazul în care eşti într-o cameră întunecată. Opţiunea de reglare automată a luminozităţii este implementată special pentru extinderea autonomiei bateriei.

3. Dezactivează modulele pe care nu le foloseşti şi activează-le doar atunci când le foloseşti. Spre exemplu modulul de WiFi activat îţi va căuta în mod constant o reţea la care se poate conecta, ceea ce duce la un consum al bateriei semnificativ. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu celelalte module cum ar fi Bluetooth, NFC, GPS sau datele mobile.

4. Dacă îţi vine să crezi până şi opţiunea de vibraţie îţi poate scădea durata de viaţă a bateriei. Vibraţia telefonului este generată de un motoraş la care este ataşată o contragreutate, acesta va crea un vârf de curent în momentul în care telefonul vibrează. Soluţia ar fi să laşi doar soneria activa sau poţi să dezactivezi şi soneria pentru momente nepreţuite de linişte, pace şi armonie.

5. Monitorizarea consumului bateriei te va ajuta să îţi dai seama ce aplicaţii consuma mai multă energie decât ar fi necesar. Multe aplicaţii au procese care funcţionează în fundal şi care consumă resurse. Dacă ai aplicaţii care consumă multă energie şi de care poţi să te lipseşti, cel mai bine ar fi să le dezinstalezi.

6. Nu ar trebui să laşi bateria să scadă sub 20%. Şi mie mi se întâmplă des, dar golirea completă a bateriei produce stres adiţional bateriei. Cel mai bine este să încarci bateria când are peste 20% şi să o laşi la încărcat până a trecut de 80%. Un alt lucru de evitat este încărcarea în reprize scurte care aduce din nou stres adiţional.

7. Majoritatea telefoanelor au o setare pentru economisirea bateriei. Activarea acestei va produce o serie de alte schimbări care vor extinde autonomia bateriei. Spre exemplu modul de economisire a bateriei activat va schimba luminozitatea ecranului la minim sau va activa luminozitatea automată.

8. Într-adevăr animaţiile de pe ecran sau Live Wallpaper arată grozav, dar vor cere ceva mai multe resurse de la procesorul grafic, care implicit este alimentat de la baterie. Cu cât procesorul are mai mult de lucru, cu atât bateria se va goli mai repede.

9. Update-urile nu îţi consuma doar abonamentul de date. În concluzie ar fi cel mai bine să amâni update-urile pentru WiFi-ul de acasă, atunci când telefonul este la încărcat. Nici o aplicaţie nu necesită un update atât de urgent încât să nu ai timp să ajungi la un încărcător şi o reţea WiFi.

10. Aplicaţiile care optimizează consumul de energie te pot ajuta intro oarecare măsură să lungeşti durata de viaţă a bateriei. Acestea sunt utile deoarece pot face multe dintre aceste modificări automat pentru tine. Widget-ul de pe ecran îţi va spune aproximativ câte ore vei mai putea folosi telefonul. Unele aplicaţii au şi un modul de optimizare care poate închide diferite procese care rulează în fundal.

În concluzie durata de viaţă a bateriei tine foarte mult de stresul la care este supusă. Gândeşte-te la baterie că la o persoană, cu cât va fi mai stresată cu atât va da un randament mai prost. Foarte multe telefoane nu au posibilitatea de a schimba bateria, ceea ce este un dezavantaj foarte mare. Dar folosind aceste sfaturi vei putea mări autonomia şi durata de viaţă a bateriei.


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.