Acum avem o tehnologie nouă pentru bateriile cu lithium


bateriile lithium metal de la solid energy

Depindem atât de mult de preţioasă baterie lithium-ion din dispozitivele noastre încât nu mă pot abţine să te anunţ că există o tehnologie nouă pentru acestea. Compania SolidEnergy a reuşit să dubleze capacitatea bateriilor prin folosirea unor materiale noi. De asemenea SolidEnergy a promis îmbunătăţirea capacităţii bateriilor cu lithium pentru vehiculele electrice, nu doar pentru telefoane şi electronice.

Se ştia ca bateriile lithium metal oferă o capacitate mai bună, dar în acelas timp se supraîncălzesc. Ceea ce duce la un ciclu redus de încărcare – descărcare. De aceea s-a optat o perioadă mare de timp pentru bateriile lithium ion care au un anod de carbon sau compozit de silicon. Dar se pare că lithium metal revine în forţă datorită celor de la SolidEnergy. Aceştia folosesc un anod foarte subţire din lithium metal (lithium şi cupru). E mai degrabă o folie de lithium. Şi pentru că materialul anodului este diferit, se modifică şi compoziţia electrolitului. Acesta este secretul echipei de la SolidEnergy. Tot ce ştim este că foloseşte un electrolit lichid peste folie pentru a putea funcţiona fără să genereze căldură. Fără acest electrolit ar putea să funcţioneze doar până la o temperatură de 80 de grade celsius.

Cele trei componente, anodul, electrolitul şi catodul sunt încapsulate pentru a realiza o baterie mai mică, dar cu o capacitate aproape dublă. Noile baterii pot înmagazina între 400 şi 500 de Wh/kg sau 1200 Wh/L. Deoarece au fost schimbate doar materialele din care sunt confecţionate bateriile, acestea pot fi realizate cu infrastructura care există deja. Procesul de realizare al bateriei rămâne acelaş.Noile bateri lithium metal de la solid energy

SolidEnergy a prezentat primul prototip în Octombrie 2015 şi a promis realizarea unor baterii comerciale începând cu luna Noiembrie. Ceea ce îmi dă speranţe mari ca smartphone-urile de anul viitor ar putea avea o baterie mult mai longevivă. Şi cine ştie, ar putea fi o rampă de lansare foarte bună pentru maşinile electrice în 2018. Autonomia fiind principalul inconvenient. SolidEnergy a mai afirmat că aceste baterii pot fi utilizate în drone începând de azi, în acelas timp am putea să le vedem în smartwatch-uri şi fitness trackere începând cu acest an. Mulţumim SolidEnergy pentru inovaţie şi speram să o vedem în buzunarele noastre cât mai repede.


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.