Pentru că achiziţia unei drone este acum foarte simplă şi oricine poate să piloteze un asemenea gadget, au fost tot mai multe cazuri în care dronele au intrat în spaţii restricţionate. Şi nu cred că ţi-ar plăcea să te trezeşti fără achiziţia de 1000 euro pentru că ţi-ai plimbat drona pe unde nu aveai voie, deci ai grijă pe unde îţi plimbi drona.
În America a fost dezvoltată o legislaţie bine pusă la punct în ceea ce priveşte dronele, deoarece au fost multe cazuri în care dronele au fost efectiv împuşcate în aer. În România aceasta legislaţie încă scârţie, dar asta nu înseamnă că drona nu poate fi confiscata sau avariată în aer.
Datorită modului distructiv în care erau oprite dronele care survolau spaţii restricţionate, Battelle Innovations a creat DroneDefender. Această armă poate dezactiva o dronă de la o distanţă maximă de 400 metrii. Prin dezactivare mă refer la întreruperea comunicării cu operatorul. Drona va crede că se afla în afara razei de acţiune şi va activa protocoalele de siguranţă, aceasta de va întoarce la punctul de plecare, se vă oprii într-un punct fix sau va ateriza în punctul în care şi-a întrerupt comunicarea.
DroneDefender este montat pe şasiul unei arme şi are o greutate de 4.5 kg. Acţionarea acesteia se realizează în 0.1 secunde iar bateria integrată îi permite o funcţionare continua de 5 ore.
Battelle Innovations intenţionează să înceapă comercializarea acestui produs începând cu 2016 şi deja câteva agenţii guvernamentale îşi exprimă interesul pentru DroneDefender. Deci ne putem aştepta să vedem în acţiune această armă în multe instituţii publice cu acces aerian restricţionat.
Sursa [Battelle Innovations]