Blue Origin a inaugurat o rachetă care ştie să aterizeze


Lansare blue origin

Milioane şi milioane şi alte milioane de dolari se cheltuiesc anual pentru cercetare spaţială. O bună parte din aceşti bani sunt investiţi în rachete, care bineînţeles după decolare nu mai pot fi folosite. Adică bani aruncaţi în spaţiu. Dar compania Blue Origin a realizat acest lucru şi încearcă să îl schimbe. Şi uite aşa au reuşit să dezvolte o rachetă capabilă să revină la sol intactă, numai bună să fie refolosită.

De pe platforma pe care o deţin în Texas, Blue Origin a lansat o capsulă la o altitudine de 101.7 km şi au reuşit să recupereze intacte atât capsula cât şi racheta. Ceea ce înseamnă că a trecut de linia Karman care se afla la 100 km faţă de nivelul mării şi care este considerată linia ce delimitează atmosfera pământului de spaţiu. Ştii tu, locul ăla unde apar Aurorele. Racheta a fost returnată cu ajutorul unor retro propulsoare pentru a încetini viteza, iar capsula s-a întors cu ajutorul a trei paraşute.

profilul de zbor blue origin

Motoul Lansează.Aterizează.Repetă (LAUNCH. LAND. REPEAT.) de la Blue Origin ne dă de înţeles că vor fi multe alte expediţii de acest fel. Poate chiar lansarea unui program spaţial pentru turişti. Cum ar fi să mergi în luna de miere în spaţiu? Revenind pe pământ, Jeff Bezos a afirmat pe site-ul lor că deşi ansamblul rachetă/capsulă a fost recuperat complet, mai mai sunt câteva elemente care trebuie schimbate înainte de o nouă lansare. Printre aceste elemente se număra paraşuta şi părţi componente ale reacţiei.

Dar Blue Origin mai are destul de mult până se demonstreze fiabilitatea unui astfel de mijloc de transport. E ca şi cum ţi-ai cumpăra o maşină, trebuie să ştii că te poţi baza pe ea pentru a de deplasa din punctul A în punctul B. Pentru a convinge pe cineva să cumpere bilete pentru un tur în spaţiu trebuie să arăţi că poţi să recuperezi în siguranţă de n ori această rachetă. Desigur acesta este doar începutul şi cu toate acestea deja există competiţie din partea companiei SpaceX. Oare cât va costa o astfel de expediţie?

Aterizare Blue Origin

Sursa [TechCrunch]


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.