Canada doreşte stocarea energiei în baloane subacvatice


socarea enerigei in baloane subacvatice

Un proiect nou iniţiat de o companie canadiană doreşte stocarea energiei în baloane subacvatice. Energia realizată din resurse regenerabile are un loc foarte important în viitor, dar are câteva probleme, în special când vine vorba de stocare. Unde se duce surplusul de energie? Dacă ai avea un sistem de panouri fotovoltaice nu cred că ţi-ar plăcea să ai doar ziua energie şi noaptea să stai pe sec. Deci e esenţial să ai un sistem de stocare a energiei.

Principul este foarte simplu. În momentul de vârf în care se produce cea mai multă energie, indiferent din ce resursa regenerabilă ar veni, un compresor va introduce aer într-un balon imens care se află sub apă. Balonul va menţine aerul până în momentul în care energia furnizată din sursele regenerabile nu mai este suficientă. Parte cea mai bună este că nu necesită alt consum de energie pentru a scoaterea aerului, acesta fiind scos de presiunea apei care apasă pe balon. Aerul trece printr-o turbina şi este transformat din nou în energie electrică.

Acest sistem de stocare mai are multe avantaje, cum ar fi durata de viaţă ridicată care poate ajunge până la 30 ani fără să îşi piardă eficienţa. Nu poluează în nici un fel mediul înconjurător. Un astfel de proiect se poate construi în doi ani şi poate fi extins ulterior în funcţie de necesitate. De asemenea are un cost redus, fiabilitate bună şi un ciclu nelimitat de încărcări şi descărcări.

Canadienii se bucură primii de acest sistem de stocare a energiei în baloane subacvatice. Proiectul Hydrostor de la Cleantech s-a asociat cu Toronto Hydro pentru a realiza primul sistem de stocare subacvatic cu aer comprimat. Sistemul se afla la 3 km de ţărmul insulei Toronto şi este la 55 metrii sub suprafaţa apei.

E o idee foarte bună de stocare a energiei în oraşele aflate lângă un lac, mare sau ocean. Dezavantajul sistemelor cu aer comprimat este că ocupă foarte mult spaţiu, dar cui îi pasă atâta timp cât sunt amplasate sub apă?

Hydrostor si socarea enerigei in baloane subacvatice

Sursa [Hydrostor]


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.