Capacităţi mai mari pentru SSD


SSD-urile (Solid State Drive) sunt foarte rapide deoarece nu există componente în mişcare, dar dezavantajul acestora este capacitatea. Intel şi Samsung doresc să rezolve această problemă cu ajutorul tehnologiei 3D NAND, asta însemnând adăugarea mai multor straturi pe fiecare cip de memorie. Următoarea generaţie de memorii, Samsung 850 Evo vor avea capacităţi de până la 1TB.

Crossbar este o companie înfiinţată în 2010, care investeşte într-o tehnologie nouă numită RRAM (Resistive Random Access Memory). Acest tip de memorie este nevolatila, adică informaţia se menţine şi după oprirea alimentării. Abordarea celor de la Crossbar constă în crearea unei arhitecturi cubice, prin aşezarea memoriilor RRAM una peste alta, extinzându-se în trei dimensiuni. Teoretic se poate integra 1TB de memorie într-un singur cip. Dar aici apare o problemă, prin aşezarea memoriilor atât de aproape una de cealalta, apar curenţi de scurgere care cresc consumul de energie şi de asemenea limitează dimensiunile matricei.

Crossbar a venit deja cu o soluţie la această problemă şi anume “1 Transistor Driving n Resistive memory cell,” sau pe scurt 1TnR. Asta înseamnă că un tranzistor leagă 2000 de celule de memorie. Aceasta arhitectură elimina problema curenţilor de scurgere şi face posibilă dezvoltarea unor memorii mari. Arhitectura 100 de milioane de ciclii de utilizare şi îşi poate schimba starea în 50 de nanosecunde, ceea ce face această tehnologie să fie utilizabila pentru consumatori.

Aşadar tehnologia RRAM creată de Crossbar va face posibilă integrarea unor memorii foarte mari într-un cip de dimensiunile unui timbru. Spre dezamăgirea noastră, această tehnologie va fi disponibilă consumatorilor cel mai probabil în 2016.

[Sursa Digital Trends]


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.