Carte cu realitate augmentată


carte cu realitate augmentată

Nu ştiu cât de apreciate sunt cărţile de benzi desenate în România, dar am dat peste o nuvelă grafică care mi-a stârnit interesul. Nuvelă grafică, îmi place cum sună, parcă ar fi o carte de oameni mari. Dar ce vorbesc prostii, benzile desenate sunt pentru toate vârstele. Modern Polaxis este o carte de benzi desenate care vine împreună cu o aplicaţie pentru realitate augmentată.

Polaxis este numele protagonistului, iar cartea ar trebui să fie un fel de jurnal al acestuia. Polaxis este un călător în timp, iar în jurnal îşi notează toate aventurile prin care el trece. Premisa de la care pleacă această carte este destul de interesantă. Acest personaj intitulat Polaxis trăieşte cu impresia că suntem proiecţii holografice. Un fel de teorie a conspiraţiei pe care încearcă să o descoase.

Până aici nu se deosebeşte cu nimic faţă de restul benzilor desenate, dar totul se schimba când scoţi telefonul din buzunar. În momentul în care porneşti aplicaţia şi treci telefonul peste paginile cărţii vei observa că desenele prind viaţă prin tot felul de animaţii. Îmi aduce aminte de revista băieţilor de la Iaşi, City Spin fiind o revistă de asemenea animată cu ajutorul realităţii augmentate. De accea am şi fost foarte curios să văd despre ce este vorba.

Modern Polaxis costă 30 de dolari, iar aplicaţia se poate descărca gratuit. Autorul a realizat şi o serie de postere care pot fi animate tot cu ajutorul telefonului. Realitatea augmentată abia începe să fie explorată, iar acesta este un exemplu foarte bun de aplicare a acestei tehnologii. În ce domenii mai crezi că se poate aplica realitatea augmentată?


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.