Nu ştiu cât de apreciate sunt cărţile de benzi desenate în România, dar am dat peste o nuvelă grafică care mi-a stârnit interesul. Nuvelă grafică, îmi place cum sună, parcă ar fi o carte de oameni mari. Dar ce vorbesc prostii, benzile desenate sunt pentru toate vârstele. Modern Polaxis este o carte de benzi desenate care vine împreună cu o aplicaţie pentru realitate augmentată.
Polaxis este numele protagonistului, iar cartea ar trebui să fie un fel de jurnal al acestuia. Polaxis este un călător în timp, iar în jurnal îşi notează toate aventurile prin care el trece. Premisa de la care pleacă această carte este destul de interesantă. Acest personaj intitulat Polaxis trăieşte cu impresia că suntem proiecţii holografice. Un fel de teorie a conspiraţiei pe care încearcă să o descoase.
Până aici nu se deosebeşte cu nimic faţă de restul benzilor desenate, dar totul se schimba când scoţi telefonul din buzunar. În momentul în care porneşti aplicaţia şi treci telefonul peste paginile cărţii vei observa că desenele prind viaţă prin tot felul de animaţii. Îmi aduce aminte de revista băieţilor de la Iaşi, City Spin fiind o revistă de asemenea animată cu ajutorul realităţii augmentate. De accea am şi fost foarte curios să văd despre ce este vorba.
Modern Polaxis costă 30 de dolari, iar aplicaţia se poate descărca gratuit. Autorul a realizat şi o serie de postere care pot fi animate tot cu ajutorul telefonului. Realitatea augmentată abia începe să fie explorată, iar acesta este un exemplu foarte bun de aplicare a acestei tehnologii. În ce domenii mai crezi că se poate aplica realitatea augmentată?