Facem poze indiferent dacă e noapte sau zi, înăuntru sau afară. De când nu mai suntem constrânşi de numărul de poziţii disponibile în aparat facem mult mai multe poze. Ai observat că pozele făcute în timpul zilei arata mai bine decât cele făcute noaptea? Dar cu ajutorul sfaturilor următoare poţi realiza poze mai bune pe timp de noapte.
1. Micşorează viteza shutter-ului dacă ai de gând să faci poze într-un mediu cu luminozitate scăzută. O viteză mare a shutter-ului îţi va crea poze foarte clare, în schimb mai puţină lumină va atinge senzorul optic. Viteza redusă de închidere a shutter-ului va favoriza pozele în timpul nopţii deoarece mai multă lumina pătrunde pe senzor.
2. Intervalul de deschidere trebuie să fie maxim. Din nou aceasta setare permite pătrunderea unui flux luminos mai mare. Intervalul de deschidere trebuie să fie f/2.8 sau f/1.8 pentru a face poze când luminozitatea este scăzută. Poate te gândeşti să investeşti într-un obiectiv nou în cazul în care trebuie să fotografiezi mult în condiţii de luminozitate scăzută. Obiectivul Canon EF-S 24mm f/2.8 STM este cotat foarte bine pentru astfel de condiţii, un alt avantaj este dimensiunea redusă.
3. Modificarea senzitivităţii ISO a aparatului ajuta foarte mult pozele făcute noaptea. O valoare redusă a senzorului va însemna că senzorul este foarte sensibil la lumină. Va trebui să măreşti valoarea când luminozitatea este scăzută pentru a te asigura că senzorul absoarbe suficientă lumină. De asemenea trebuie să ştii că o valoare maximă ISO poate introduce perturbaţii în poză (puncte care apar în poza şi nu ar trebui să existe), de aceea trebuie să te joci puţin cu această setare până găseşti combinaţia perfectă. Aceasta setare există şi pentru telefoane.
4. Cum am spus şi într-un articol precedent, stabilitatea este foarte importantă pentru a realiza poze reuşite. Aici te poţi gândi la achiziţionarea unui trepied sau a unui stabilizator ce îl poţi ţine în mână. Deşii stabilizatoarele cele le poţi ţine în mâna tind să fie foarte scumpe şi sunt gândite mai mult pentru realizarea filmărilor. Un trepied este soluţia optimă şi poţi găsi un trepied la sub 100 lei în magazinul emag.ro.
5. Formatul RAW pentru fotografie poate salva mult mai multe informaţii despre poza decât un format clasic cum este JPEG. Deţinătorii de DSLR sunt deja familiarizaţi cu acest format, în schimb doar o mână de telefoane sunt capabile să salveze pozele în format RAW.
6. Focalizarea este din nou foarte importantă. Doar prin simplă schimbare a zonei de focalizare o poză se poate lumina sau întunecă. Spre exemplu dacă faci o poză ziua şi este îndreptat spre soare vei avea o surpriză neplăcută dacă nu focalizezi corect. Poza va fi foarte luminată iar obiectele pe care le doreşti în cadru vor fi întunecate. Pentru a evita acest efect trebuie să focalizezi pe obiectul pe care doreşti să îl scoţi în evidenţă, de aceea este recomandată focalizarea manuală în astfel de condiţii. Iar condiţiile de luminozitate scăzută nu sunt o excepţie.
7. Folosirea bliţului este recomandată când ai de surprins obiecte sau persoane aflate în apropriere. Pentru surprinderea peisajelor, bliţul nu va avea nici un efect. Se recomanda folosirea unui bliţ extern care poate fi orientat în poziţii diferite pentru a obţine o poză cât mai naturală.
Sper că vă sunt de folos aceste sfaturi, pe mine cu siguranţă mă ajută să am poze mai reuşite în condiţii de luminozitate scăzută.