Ce este Li-Fi? Si cu ce ne ajuta?


Li-Fi

Li-Fi are un nume atât de familiar, pentru că se aseamănă cu Wi-Fi. Dar ce este mai exact Li-Fi şi cu ce ne-ar putea ajuta? Răspunsul este că se aseamănă foarte mult cu reţelele wireless cu care suntem deja obişnuiţi. La baza face exact acelaşi lucru, face transferul de date între dispozitivele noastre inteligente şi internet.

Modul în care face acest lucru este total diferit. Li-Fi se foloseşte de lumină pentru a realiza transferul de informaţii între dispozitive. Deci informaţiile sunt transferate cu viteza luminii? Nu chiar, dar vitezele de transfer sunt mai mari decât cele ale reţelelor Wi-Fi clasice.

Ambele reţele, atât Li-Fi cât şi Wi-Fi folosesc unde electromagnetice pentru transmiterea datelor. Diferenţa este că reţeaua Wi-Fi foloseşte undele radio, iar Li-Fi foloseşte lumina pentru a realiza conexiunea cu internetul.

Ca să simplificăm şi mai mult lucrurile, să fie clar pentru toată lumea. Datele se transfera în cod binar, adică un şir de unu şi zero. Până aici totul e clar, acum imaginează-ţi că becul e stins ca să ai zero şi este aprins ca să ai unu. Chestia e că aprinderea şi închiderea becului se produce într-un interval de nanosecunde, un interval de timp mult prea mic pentru a fi perceput de ochiul uman. Deci nu vom fi deranjaţi de o lumină intermitentă.

Frecvenţa mare la care funcţionează Li-Fi nu permite utilizarea oricărui bec, doar becurile cu LED-uri pot fi folosite pentru realizarea acestui nou tip de reţea. Ceea ce nu ar fi un lucru neapărat rău, pentru ca becurile cu LED au un consum mult mai mic de energie. Deci consumi mai mută energie şi ai în plus acces la internet.

Profesorul Harald Haas, fondatorul acestui nou timp de comunicare a expus următoarele avantaje faţă de reţelele Wi-Fi actuale. Undele electromagnetice sunt limitate ca şi zona de acoperire şi este destul de scumpă implementarea unei reţele noi. Eficienţa antenelor utilizate de furnizorii de servicii mobile este foarte scăzută. Disponibilitatea este în nou o problemă. Şi aici s-a expus un punct de vedere foarte bun, în timpul unui zbor eşti obligat să îţi dezactivezi serviciile mobile. Securitatea ar fi ultimul lucru de pe lista problemelor existente cu reţelele wireless actuale.

Pe scurt Li-Fi îţi permite să ai internet într-o zonă foarte vastă pentru că ai lumina artificială cam peste tot în lume. Este ieftin de implementat pentru că reţeaua de iluminat este deja creată. Te vei putea bucura de internet chiar şi în avion, pe tren sau oriunde ai un bec cu led instalat. Şi nu în ultimul rând reţeaua ta fără fire nu are cum să mai ajungă până la vecini. Totul se transfera prin razele luminoase care nu depăşesc intimitatea casei.

Li-Fi nu este doar ceva despre care vorbim că ar putea fi posibil. Profesorul Harald Haas chiar a făcut nişte demonstraţii publice care arată utilitatea acestei noi tehnologii. Spre exemplu dacă mergi să vizitezi o peşteră, la un moment dat vei fi la o distanţă considerabilă de intrare şi s-ar putea să pierzi semnalul de la telefon. În schimb dacă peştera este iluminată, vei avea internet chiar şi în cel mai adânc colţ. Vei putea avea internet chiar şi într-o cuşcă Faraday!

Deci ce părere ai de această nouă tehnologie?

 


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.