Ce este mai exact 4K sau Ultra HD?


comparatie 4k sau ultra HD cu HD

Auzim tot mai mult despre 4K. Apar tot mai multe camere noi capabile să filmeze 4K sau televizoare care redau conţinut 4K. Dar ce este mai exact 4K sau Ultra HD? Cel mai probabil televizorul tău poate să redea 1080p, ceea ce înseamnă că poţi viziona conţinut HD. 4K sau Ultra HD cum i se mai spune poate să redea un conţinut cu o rezoluţie de patru ori mai mare. Şi da, acesta e un lucru bun!

Pentru televizoare rezoluţia 4K s-a standardizat la 3,840 pe 2,160 pixeli. Asta înseamnă peste 8 milioane de pixeli. Ca să intru mai în detaliu, la aceeaşi diagonală a televizorului, diferenţa dintre HD şi Ultra HD este imensă pentru că în loc de un pixel vei avea patru pixeli. Rezultând astfel într-o imagine mult mai clară. Asta dacă urmăreşti un video filmat 4K pe un televizor compatibil 4K.

Chiar şi dacă nu ai un video care a fost filmat 4K tot vei observa diferenţa, pentru că televizorul va converti imaginea în rezoluţia 4K. Iar conversia realizată de televizor va face chiar mai mult decât să redimensioneze imaginea, îţi va întări conturul imaginilor şi va reduce bruiajul pentru a reda o imagine mai clară decât cea originală. Bineînţeles aceste diferenţe sunt cel mai bine observate pe un televizor cu o diagonală mai mare de 50 inch (125 cm).

O altă caracteristică pe care o au televizoarele noi, şi de care ar trebui să ţi cont, este compatibilitatea HDR (High dynamic range). Ceea ce înseamnă că oferă o dinamică mai bună a luminozităţii unei imagini (se poate observa diferenţă în poză de mai jos). În concluzie tu vei vedea mai multe detalii şi imaginea va fi mai clară. Dar aşa cum ziceam mai devreme, pentru a vizualiza astfel de imagini televizorul trebuie să fie compatibil cu formatele HDR cum ar fi HDR10 sau Dolby Vision. Şi bineînţeles pentru asta va trebui să scoţi mai mulţi bănuţi din buzunar.

cu si fara HDR

Să zicem că te hotărăşti să îţi cumperi un televizor 4K. Ce conţinut media poţi să urmăreşti? Din fericire Netflix, serviciu disponibil şi în România, ne aduce deja o gamă de seriale din care putem să alegem. Dacă ai o conexiune destul de rapidă de internet, poţi vedea Breaking Bad, Jessica Jones şi Luke Cage în 4K. De asemena Youtube are o colecţie foarte mare de videoclipuri în format Ultra HD.

În concluzie trendul este să se treacă la imagini cu o rezoluţie 4K. Deci dacă aveai de gând să îţi schimbi televizorul, acum este momentul să cumperi unul cu capabilităţi 4K sau Ultra HD. Şi spun asta pentru că nu merită să investeşti acum într-un televizor doar cu o diagonală mai mare, iar la anul să îl schimbi din nou cu unul 4K. Iar acum că preţurile au scăzut foarte mult pentru acesta tehnologie pare momentul oportun pentru un upgrade. Spre exemplu la un preţ între 2500 şi 3000 de lei poţi găsi un televizor bun capabil să redea imagini 4K la o diagonală de 139 cm. Alegerea mea personală ar fi televizorul Samsung 55KU6092 care pe lângă capabilitatea Ultra HD mai te poţi bucura şi de conţinut HDR. Tu ce ai alege?


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.