Ce înseamnă protectia IP la telefoane?


ce-inseamna-protectia-ip-pentru-telefoane

Ce înseamnă protectia IP la telefoane? Este o întrebare cât se poate de bună! În primul rând de la ce vine IP? Nu, nu este vorba de acel IP pe care îl au calculatoarele ca să comunice între ele. Aici vorbim de alt IP şi acesta vine de la Intrusion Protection se mai zice şi Ingress Protection, dar tot ai e. Tradus foarte pe scurt nu lasă telefonul să fie penetrat de corpuri străine sau lichide. Gradul IP este urmat tot timpul de două cifre. Prima cifra se referă la pătrunderea corpurilor străine de diferite dimensiuni, iar a doua cifra se referă la pătrunderea lichidelor. Bineînţeles cu cât aceste cifre sunt mai mari cu atât este mai bine pentru dispozitivul tău. Am să enumăr prima oară gradele de protecţie după care am să dau nişte exemple.

Prima cifră (protectia IP pentru corpuri străine):

0 – absolut nici o protecţie

1 – nu poţi să introduci obiecte mai mari de 50 mm (nu prea poţi să îţi bagi mâna acolo)

2 – nu poţi să introduci obiecte mai mari de 12 mm (adică nu prea poţi să îţi bagi degetul acolo)

3 – nu poţi să introduci obiecte mai mari de 2.5 mm (deja lucrurile devin mai strâmte şi nu poţi să introduci lucruri mai mari decât o bucată de sârmă)

4 – nu poţi să introduci obiecte mai mari de 1 mm (deja devine greu să introduci un şurub sau o bucată de sârmă)

5 – protecţie limitată împotriva prafului (adică e voie să între ceva praf, dar limitat şi să nu afecteze funcţionalitatea)

6 – protecţie completă împotriva prafului (ai siguranţa completă la praf şi alte obiecte străine)

A doua cifră (protectia IP pentru lichide)

0 – nici o protecţie (cum era şi de aşteptat)

1 – rezista 10 minute la picături de apă pe axa verticală (efectiv rezista la o ploaie uşoară)

2 – rezista 10 minute la picături de apă cu un unghi de 15 grade faţă de verticală (de asemenea ploaie uşoară)

3 – rezista 5 minute la jeturi de apă cu un unghi de 60 grade faţă de verticală (deja ai o oarecare încredere că va rezista dacă ai vărsat ceva pe telefon)

4 – rezista 5 minute la jeturi de apă din toate direcţiile (smartphone-ul tău ar trebui să nu păţească nimic dacă ai vărsat ceva pe el)

5 – protecţie împotriva jeturilor de apă cu presiune scăzută şi de la o distanţă de 3 metri (să zicem că îţi uzi telefonul de la 3 metri cu furtunul de grădină)

6 – protecţia împotriva jeturilor puternice de apă de la distanţă de 3 metrii (nu îţi recomand, dar poţi să îţi bagi telefonul sub robinet)

7 – protecţie temporară la imersie în apă (în mod normal telefonul este proiectat să reziste la un metru sub apă timp de 30 minute)

8 – protecţie completă la imersie (timpul şi adâncimea imersiei diferă de la producător la producător)

Ca să fie cât mai clar orice dispozitiv electronic ar trebui să deţină cel puţin un grad IP22 pentru că nu ar trebui să fie afectat de o ploaie uşoară şi nu ar trebui să poţi să îţi bagi degetul în el. Dar revenind la telefoane am observat că e un trend să fie cât mai rezistente la intemperii. Spre exemplu iPhone 7 are un grad de protecţie IP67. Deci nu ar trebui să păţească nimic dacă îl scufunzi în apă până la un metru, iar la praf nici nu se pune problema. Samsung Galaxy S7 în schimb are protecţie IP68, aşadar nu vei avea probleme cu praful şi îl poţi scufunda liniştit în apă. Doar să ai mare atenţie la ce adâncime şi cât timp îl scufunzi. Tot timpul trebuie să citeşti cu atenţie indicaţiile lăsate de producător chiar dacă ai certificare IP68.

Dar clasa IP nu se aplică doar pentru telefoane. Orice gadget pe care îl ai ar trebui să deţină un oarecare grad de protecţie. Există şi cazuri în care dispozitivele sunt complet submersibile pentru durate foarte lungi de timp. Spre exemplu multe smartwatch-uri sunt complet submersibile până la o anumită adâncime, parametru denumit ATM. 1 ATM este egal cu o submerşi la 10 metri, 5 ATM … 50 metri şi aşa mai departe. Se multiplică tot timpul cu 10 pentru a transforma în metri.

Ca şi recomandare, tot timpul să citeşti înainte recomandările producătorului. Înainte de o imersie să te asiguri că sunt închise toate orificiile. Să usuci dispozitivul bine înainte de următoarea încărcare. De asemenea să ţi cont că testele de obicei sunt efectuate între 18 şi 28 de grade Celsius (temperatura camerei). Parametrii ar putea să varieze în funcţie de temperatură, deci mare grijă. Iar mare parte din prodcatori oferă certificare doar pentru apa normală (apă dulce) şi s-ar putea să corodeze sau să se deterioreze în apă sărată. Încă o chestie, să fi sigur că poţi să apeşi pe butoane în timp ce dispozitivul este imersat.

În concluzie, cu toate că dispozitivul este certificat IP68, s-ar putea totuşi să ai câteva limitări. În primul rând citeşte manualul şi instrucţiunile care vin cu produsul. După care îţi urez un înot cât mai plăcut alături de noul tău dispozitiv! Videoclipul de mai jos descrie cel mai bine testarea telefoanelor, printre imagini se afla şi testele IP. Vă las să le descoperiţi!


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.