Ce înseamnă realitate augmentată?


Ai putea spune că realitatea augmentată este un concept nou, dar nu este chiar aşa. Primele menţiuni despre o astfel de realitate virtuală provin din anul 1901. Realitatea augmentată înseamă suprapunerea unei realităţi virtuale peste un mediu din lumea reală.

Este foarte dificil de explicat ce înseamnă realitate augmentată, aşa că am să vin cu nişte exemple concrete pentru a înţelege mai bine fenomenul. În arhitectura spre exemplu poate fi folosită realitatea augmentată pentru a reda desene 2D în forme 3D. Dacă doreşti să îţi achiziţionezi mobilă nouă, poţi vedea cum se potriveşte acea mobilă la tine înainte să o cumperi. IKEA deja foloseşte această tehnologie.

În educaţie se poate folosi pentru a reda imagini din interiorul corpului uman fără să te atingi de o persoană reală. Să nu mai spun câte implicaţii poate avea în sfera jocurilor video. În oraşele noi pe care le vizitezi poţi folosi realitatea augmentată pentru a obţine mai uşor şi mai interactiv informaţii despre anumite obiective turistice.

Toate aceste aplicaţii fac ca realitate augmentată să fie foarte utilă în viitorul apropiat. Oricine poate experimenta cu această tehnologie cu smartphone-ul personal prin instalarea unei aplicaţii cum ar fi Augment. Poţi alege dintr-o serie de obiecte virtuale şi le poţi aduce oarecum în lumea reală.

Dar dacă vrei să descoperi mai mult decât doar o galerie de obiecte virtuale poţi încerca Ingress. Vei descoperi o întreagă comunitate virtuală în jurul tău. Până la articolul următor te las cu trailer-ul pentru Ingress.

 


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.