Ce ne aduce în plus noul Bluetooth 5?


bluetooth 5

Nu cred că există persoană care să nu fi auzit de Bluetooth. Dacă acum 8 – 9 ani abia am auzit de Bluetooth pe telefoane, acum aproape toate telefoanele au aşa ceva. Îl folosim să trimitem şi să recepţionăm date de la tot felul de dispozitive. Şi pentru că acest protocol a devenit foarte popular, s-a continuat dezvoltarea acestuia. Aşadar a apărut Bluetooth 5.

Şi ca să răspund la întrebarea, ce aduce în plus? Ei bine Bluetooth 5 vine cu o serie de îmbunătăţiri. În primul rând viteza de transmitere a datelor este dublată. Distanţa de transmisie este mărita de până la patru ori, iar capacitatea de transmisie a datelor se multiplică de opt ori. Şi bineînţeles toate acestea la acelaşi consum redus de energie.

De aceea Bluetooth 5 va fi protocolul preferat când vine vorba de casele inteligente şi IoT (Internet of things). Dar partea cea mai interesantă este că aceşti parametrii pot fi controlaţi de producătorii de dispozitive. Spre exemplu pentru o pereche de căşti cu bluetooth va fi mai esenţială viteza de transmisie, în schimb pentru dispozitive ce sunt montate în interiorul casei la distanţe considerabile va fi esenţială aria de transmisie.

Îmbunatăţirile nu se opresc aici. Bluetooth 5 va fi şi mult mai stabil, asta petru că nu va mai fi influenţat atât de mult de alte tehnologii wireless (care funcţionează pe o frecvenţă apropiată). Într-o lume în care apar tot mai multe reţele wireless, acest lucru va fi cu siguranţă apreciat.

Pe scurt, vom avea parte de un Bluetooth şi mai bun. Mai rapid, pe o rază mai mare, mai stabil, cu mai multe date transmise şi prietenos cu alte reţele wireless. Şi o să ne bucurăm de aceste îmbunătăţiri cu începutul lui 2017. Asta înseamnă că trebuie să îmi schimb toate dispozitivele Bluetooth? Desigur că nu, Bluetooth 5 va putea funcţiona foarte bine şi cu protocoalele mai vechi Bluetooth 4.2, 4.1, sau 4.0. Deci poţi să faci treptat trecerea la noul şi îmbunătăţitul Bluetooth.


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.