Ce trebuie să ştii despre Chromecast şi Chromecast Ultra


chromecast ultra

Dacă ai acasă un televizor non-smart şi ai un port HDMI liber la acesta, îl poţi transforma uşor într-un televizor smart cu ajutorul unui Chromecast. Aşa cum sugerează şi numele, acesta partajează conţinutul media de pe telefon, tableta sau PC pe TV. Ceea ce vine foarte la îndemână când vrei să arăţi un videoclip amuzant la un grup mai mare de persoane. Primul Chromecast a debutat în 2013, pe vremea în care nu oricine îşi permitea un TV smart. Şi a devenit extrem de popular deoarece era o variantă foarte ieftină de a adăuga inteligenta oricărui TV cu un port HDMI.

Generaţia a doua a primit un design complet nou şi un hardware mai puternic, iar software-ul e în continuă dezvoltare. Trecând la zile mai actuale, Google a lansat Chromecast Ultra care oferă suport 4K Ultra HD. Ceea ce îmi spune că avem din nou parte de un hardware îmbunătăţit.

Pentru cei care nu sunt în temă cu familia Chromecast, acest dispozitiv rulează o versiune simplificată a sistemului de operare Google Chrome. Ceea ce îi permite să folosească un hardware ieftin, oferindu-ţi ţie un preţ scăzut la raft. Dacă nu foloseşti deja un telefon din gama Nexus sau mai nou Pixel, vei avea nevoie de aplicaţia Chromecast pentru a putea partaja conţinut media. Partea bună la dispozitivele Nexus sau Pixel este că au deja integrate softurile necesare pentru împerecherea cu Chromecast-ul. Dar asta s-ar putea să nu mai fie o problemă în curând, pentru că din ce în ce mai multe aplicaţii integrează modulul de partajare. Printre aceste aplicaţii amintim Youtube, Google Photos, Netflix, SoundCloud, 8track, Google Music, Flipps, Deezer şi chiar câteva jocuri.

Mai trebuie să ştii că Chromecast funcţionează foarte bine cu toate dispozitivele Android, dar şi cu iPad-uri, iPhone, laptop-uri sau PC-uri cu Windows sau Mac OS X. Din păcate, momentan dispozitivele BlackBerry şi Windows phone nu se bucura de acest privilegiu.

Aşa cum ziceam, noul Chromecast Ultra poate să redea conţinut 4K, pe lângă asta are integrate trei antene care îi permit să se conecteze pe reţele 802.11ac şi 5GHz. Cei de la Google au fost foarte precişi când au afirmat că este de 1.8 mai rapid şi mai stabil decât versiunea precedentă. Ca să te bucuri din plin de rezoluţia 4K, Ultra are şi suport HDR (High Dynamic Range) pentru două din cele mai populare versiuni HDR10 şi Dolby Vision. Preţul pentru Chromecast Ultra a fost anunţat la $69, dublu faţă de generaţia anterioară care acum se vinde cu $35. Dar mai ai puţin de aşteptat până va ajunge Chromecast Ultra şi la noi pe meleaguri, între timp dacă te grăbeşti poţi să achiziţionezi un Chromecast 2.0 cu 189 lei de la eMag.


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.