În ziua de azi multe terminale inteligente sunt dotate cu tehnologia NFC, dar nu multe persoane ştiu despre ce este vorba şi pentru ce poate fi folosită. NFC vine de la Near-field communication şi înseamnă comunicare la distanţă foarte mică. Conexiunea prin NFC se poate face la o distanţă maximă de 10 cm.
Această tehnologie poate fi utilizată intro mulţime de aplicaţii, dar după părerea mea cea mai interesantă şi cu o dezvoltare foarte mare în viitor va fi plata prin NFC. Altfel spus portofelul electronic, plata se va realiza doar prin apropierea telefonului de casa de marcat. Portofelul aşa cum îl ştim e de domeniul trecutului!
Ştiu că poate părea de domeniul SF, dar în ziua de azi există încuietori electronice care pot fi deschise cu această tehnologie. Uşa de acasă poate fi deschisă doar cu apropierea telefonului de ea. Interesant nu?
NFC-ul mai poate fi utilizat pentru distribuirea unor datelor între două smartphone-uri doar prin simplă atingere a acestora.
NFC Tag-urile sunt cel mai bun exemplu pentru utilizarea acestei tehnologi. Aceste pot veni în diferite forme şi dimensiuni şi pot fi utilizate pentru o multitudine de aplicaţii practice. Etichetele NFC nu necesită alimentare, ele îşi trag energia de la dispozitivul care le citeşte prin inducţie magnetică. Ele vin în 4 tipuri, tipurile 1 şi 2 pot fi scrise şi rescrise pe când cele de tip 3 şi 4 pot fi scrise doar o singură dată. Cu cât memoria de scriere este mai mare cu atât eticheta tinde spre dimensiuni mai mari şi bineînţeles cost mai ridicat. Ele pot fi programate direct cu telefonul mobil cu ajutorul unor aplicaţii. Aplicaţia Trigger spre exemplu, poate seta eticheta să execute o funcţie, să ziceam pornirea Wifi-ului la prima atingere a etichetei, iar la a doua atingere să oprească Wifi-ul. Ceea ce poate fi la îndemână atunci când pleci şi ajungi acasă, dar despre alte aplicaţii folositoare vom vorbi într-un articol viitor.