Chromebook


Chromebook este un produs care se afla de ceva vreme pe piaţă, dar despre care nu este informată foarte multă lume. Chromebook-urile sunt efectiv notebook-uri care sunt optimizate pentru navigarea pe internet. Acestea nu au instalat sistemul de operare Windows cu care suntem familiarizaţi majoritatea. Sistemul de operare pre instalat este Google Chrome OS şi este dedicat pentru navigarea pe internet, acesta se bazează pe aplicaţii web. Aşadar aplicaţiile se vor updata în timp real, fără a fi nevoie de instalarea unor versiuni noi sau pach-uri. Chrome OS nu mai are nevoie nici de antivirus, acesta fiind integrat în sistem. Pentru că spaţiul de stocare pe aceste dispozitive este relativ mic, mare parte din date se salvează online sau pe cloud cum se spune mai nou. În acest fel toate informaţiile pot fi accesate de pe orice dispozitiv, iar în cazul în care notebook-ul se defectează nu se pierde absolut nici o informaţie. La achiziţionarea unui Chromebook Pixel, Google oferă timp de 3 ani 1 TB spaţiu de stocare pe Google Drive, mai mult decât suficient spaţiu de stocare pentru un notebook. Dezavantajul este că numărul aplicaţiilor care se pot folosi în acest moment este destul de limitat.

Ca şi parte hardware, resursele nu sunt foarte impresionante. Majoritatea acestora folosesc procesoare cu două nuclee şi 2 sau 4GB memorie RAM, ceea ce e mai mult decât suficient pentru acest sistem de operare, care este efectiv un browser de internet. Ca şi spaţiu de stocare Chrombook-urile au în dotare memorii SSD de 16Gb, 32Gb sau 64Gb. Aceste specificaţii fac că sistemul de operare să fie funcţional în aproximativ 6 secunde de la apăsarea butonului de pornire, comparativ cu sistemele clasice unde poate dura până la 45 de secunde.

În concluzie, dacă foloseşti laptopul doar că navighezi pe internet, să te joci, să faci cumpărături, să te uiţi la filme, să asculţi muzică sau să lucrezi cu documente şi nu ai nevoie de alte programe mai complexe, atunci Chromebook-ul este perfect pentru tine.


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.