Chromebook este un produs care se afla de ceva vreme pe piaţă, dar despre care nu este informată foarte multă lume. Chromebook-urile sunt efectiv notebook-uri care sunt optimizate pentru navigarea pe internet. Acestea nu au instalat sistemul de operare Windows cu care suntem familiarizaţi majoritatea. Sistemul de operare pre instalat este Google Chrome OS şi este dedicat pentru navigarea pe internet, acesta se bazează pe aplicaţii web. Aşadar aplicaţiile se vor updata în timp real, fără a fi nevoie de instalarea unor versiuni noi sau pach-uri. Chrome OS nu mai are nevoie nici de antivirus, acesta fiind integrat în sistem. Pentru că spaţiul de stocare pe aceste dispozitive este relativ mic, mare parte din date se salvează online sau pe cloud cum se spune mai nou. În acest fel toate informaţiile pot fi accesate de pe orice dispozitiv, iar în cazul în care notebook-ul se defectează nu se pierde absolut nici o informaţie. La achiziţionarea unui Chromebook Pixel, Google oferă timp de 3 ani 1 TB spaţiu de stocare pe Google Drive, mai mult decât suficient spaţiu de stocare pentru un notebook. Dezavantajul este că numărul aplicaţiilor care se pot folosi în acest moment este destul de limitat.
Ca şi parte hardware, resursele nu sunt foarte impresionante. Majoritatea acestora folosesc procesoare cu două nuclee şi 2 sau 4GB memorie RAM, ceea ce e mai mult decât suficient pentru acest sistem de operare, care este efectiv un browser de internet. Ca şi spaţiu de stocare Chrombook-urile au în dotare memorii SSD de 16Gb, 32Gb sau 64Gb. Aceste specificaţii fac că sistemul de operare să fie funcţional în aproximativ 6 secunde de la apăsarea butonului de pornire, comparativ cu sistemele clasice unde poate dura până la 45 de secunde.
În concluzie, dacă foloseşti laptopul doar că navighezi pe internet, să te joci, să faci cumpărături, să te uiţi la filme, să asculţi muzică sau să lucrezi cu documente şi nu ai nevoie de alte programe mai complexe, atunci Chromebook-ul este perfect pentru tine.