Un proiector te poate ajuta în multe circumstanţe, ai de făcut o prezentare, vrei să arăţi pozele din concediu prietenilor sau pur şi simplu vrei să te uiţi la un film. În toate aceste cazuri un ecran mai mare este binevenit. Să trecem direct la subiect! Ca să răspunzi la întrebarea ‘Cum aleg un proiector?’, va trebui în primul rând să răspunzi la următoarele întrebări:
Pentru ce vrei să foloseşti proiectorul?
Aici vei fi nevoit să te gândeşti pentru ce tip de imagini vei folosi proiectorul cel mai mult şi ai de ales între date, video şi jocuri. Dacă ai doreşti să faci foarte multe prezentări atunci vei avea nevoie de un proiector care se descurcă fârte bine cu date. Adică prezentări Powerpoint, imagini PDF sau alte documente.
Un proiector care se descurcă cu imagini video este perfect în cazul în care vei viziona filme şi poze. Acest tip de proiector se va ocupa mult mai bine de imagini dinamice. Iar dacă doreşti un proiector pentru jocuri, acesta va trebui să se descurce atât cu date cât şi cu video.
Ce tip de proiector doreşti?
Pe piaţa există mai multe tipuri de proiectoare, fiecare cu avantajele şi dezavantajele sale. Aici ai de ales dintre DLP (Digital Light Processing), LCD (Liquid Crystal Display), LCOS (Liquid Crystal on Silicon), D-ILA (Digital Imaging Light Amplification – dezvoltat de JVC) şi SXRD (Silicon Crystal Reflective Display – creat şi folosit de Sony). Proiectoarele de tip DLP şi LCOS pot fi mai ieftine şi prezintă o gamă de proiectoare atât pentru date cât şi pentru video.
Proiectoarele de tip DLP pot produce un efect numit curcubeu ceea ce poate fi destul de enervant pentru persoanele sensibile la ochi, în schimb proiectoarele LCD nu au această problemă dar tind să fie mai mari şi mai grele decât altele echivalente. Aici ar fi bine să ai un pic de răbdare şi să citeşti despre avantajele şi dezavantajele fiecărui tip de proiector.
De ce rezoluţie vei avea nevoie?
Nu are rost să dai bani în plus pe un proiector full HD atunci când intenţionezi să faci doar prezentări Powerpoint. O rezoluţie de 800 x 600 (aspect 4:3) este mai mult decât suficient pentru imagini de date. O rezoluţie mai mare se justifică doar atunci când imaginile includ foarte multe detalii. Spre exemplu pentru un Home Cinema nici să nu te gândeşti la o rezoluţie mai mică de 1080p (aspect 16:9 widescreen) dacă doreşti să vezi filmele cu o calitate bună.
De ce luminozitate ar trebui să fie?
Luminozitatea oferită de proiectoare începe de la 1000 de lumeni şi poate ajunge până la 3000. Aici trebuie să te gândeşti unde vei folosi noul tău proiector, deoarece pentru un home cinema poţi liniştit opta pentru un proiector de 1000 – 1200 lumeni. Mai mult de atât poate deveni supărător pentru ochi. În schimb dacă îl vei folosi în spaţii bine luminate, un proiector de 2000 lumeni este alegerea evidentă.
Cum se conectează?
Vechiul port analog VGA este destul de depăşit în această era digitală, dar merită luat în considerare dacă nu ai un PC de generaţie mai nouă. Portul HDMI (digital) este cea mai evidentă opţiune pentru a reda imaginile către proiector. Iar mai recent foarte multe proiectoare integrează tehnologie wireless, care îţi va uşura foarte mult viaţa.
Acestea sunt principalele aspecte pe care trebuie să le ai în considerare când achiziţionezi un proiector nou. Mai sunt câţiva parametrii peste care poţi să te uiţi, dar care nu au un impact decizional atât de mare. Spre exemplu contrastul îţi va spune diferenţa dintre cea mai luminoasă culoare şi cea mai întunecată nuanţa pe care o poate reproduce proiectorul.
Există o serie de proiectoare 3D, dar eu consider că nu merita investiţia deoarece există doar o serie mică de filme pe care le poţi vizualiza 3D, iar efectele nu sunt cele mai strălucite. Pentru un Home Cinema clar vei avea nevoie de un sistem audio separat faţă de cel din proiector, deci poţi renunţa şi la această funcţie.
Sper că îţi este de ajutor, voi reveni cu un articol în care voi recomanda o serie de proiectoare ideale pentru un Home Cinema.