Cum ar fi să vezi prin pereţi?


cum ar fi sa vezi prin pereti?

Cercetătorii de MIT din secţia de Calculatoare şi inteligenţa artificială încearcă să dezvolte un dispozitiv capabil să vadă prin perete cu ajutorul semnalelor Wi-Fi. Aceşti i-au pus numele de RF-Capture şi chiar au reuşit să vadă siluetele umane care se deplasează în spatele peretelui.

RF-Capture funcţionează prin emiterea unor semnale wireless prin perete, aceste semnale sunt apoi reflectate de corpul persoanei care se afla în spatele peretelui. Pentru a determina cât mai precis silueta umană, dispozitivul realizează mai multe poze, după care sunt trecute printr-un algoritm pentru a realiza imaginea finală. Şi rezultatele trebuie să recunosc sunt destul de impresionante.

La un nivel mai rudimentar cred că toţi ştiam că acest lucru este posibil prin utilizarea semnalelor radio. Spre exemplu dacă ai o antenă băgată în televizor şi te mişti prin faţa lui vei produce interferenţe datorită reflexiei corpului. Cei de la MIT au dus acest efect la nivelul următor.

Bun şi la ce ar putea fi folosit acest dispozitiv parcă desprins din filmele cu spioni? Cercetătorii au dat şi câteva răspunsuri la această întrebare, spre exemplu poate să fie folosit în industria cinematografică. În momentul de faţă mişcările actorilor sunt surprinse de senzori de mişcare care au nevoie de etichete, dar acestea nu mai sunt necesare cu RF-Capture. Sau sistemul poate fi folosit pentru monitorizarea locuinţei, în cazul în care cineva a căzut poate trimite semnale la serviciile de urgenţă.

Deci cum ar fi să vezi prin pereţi? Poţi vedea asta în videoclipul de mai jos. Cum ţi se pare? Îţi poţi lăsa părerea în rubrica de comentarii de mai jos.

Sursa [TNW News]


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.