Cum vede Facebook inceputul unei relatii


Zilele astea am dat peste un sondaj foarte interesant realizat de Facebook Data Science. Da, se pare că Facebook se ocupa şi de ştiinţă. Ştiinţe sociale ca să fiu mai exact! Se pare că Facebook-ul poate percepe începutul unei relaţii şi poate surprinde acel moment când te îndrăgosteşti. Trist sau nu, mai nou vezi cu ajutorul Facebook-ului cine cu cine s-a mai combinat. Statusul se schimbă din “Single” în “In a relationship” şi uite aşa se crează un nou cuplu.

Dar ştiinţa din spate este mult mai interesantă. Şi spun asta pentru că Facebook ne-a dat şi nişte date concrete în ceea ce priveşte inceputul unei relatii. În primul rând Facebook a analizat date începând cu 2010 şi până în 2013. S-au analizat doar persoanele care au menţionat şi o dată de aniversare. Probabil au considerat că acele relaţii vor fi mai solide în timp, dar în acelas timp au desemnat ziua zero pentru începutul relaţiei. Şi nu în ultimul rând au analizat comportamentul persoanelor cu 100 zile înainte şi după începutul relaţiei.

Cum percepe Facebook inceputul unei relatii

Aşa cum ştim deja, inceputul unei relatii este marcată de o perioadă de curtare. Perioada în care tinerii îndrăgostiţi îşi trimit mesaje, îşi vizitează profilele de Facebook şi îşi postează unul altuia pe timeline. În această perioadă se observă cum numărul de postări se măreşte. Urmând ca în ziua zero numărul de postări să scadă şi să aibe acest trend în următoarele 100 de zile. În concluzie tânărul cuplu format prefera să interacţioneze fizic decât să îşi posteze pe Facebook.

Acesta analiză nu se opreşte aici. Pentru că Facebook a analizat şi cât de pozitive sunt postările după începerea relaţiei. Au reuşit să cuantifice acest aspect prin numărarea cuvintelor cu un aspect emoţional pozitiv, de exemplu cuvinte cum ar fi: dragoste, drăguţ şi fericit. Şi ne-au trasat un alt grafic, conform căruia viaţa ta este mai pozitivă după începutul relaţiei. Pe scurt eşti mai fericit după inceputul unei relatii.

În acest sondaj au intrat doar utilizatorii care vorbesc limba engleză. Deci în mare presupun că au participat doar cetăţeni americani. Totuşi e interesant de observat modul în care interacţionam cu ajutorul reţelelor sociale.

Facebook si inceputul unei relatii


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.