Zilele astea am dat peste un sondaj foarte interesant realizat de Facebook Data Science. Da, se pare că Facebook se ocupa şi de ştiinţă. Ştiinţe sociale ca să fiu mai exact! Se pare că Facebook-ul poate percepe începutul unei relaţii şi poate surprinde acel moment când te îndrăgosteşti. Trist sau nu, mai nou vezi cu ajutorul Facebook-ului cine cu cine s-a mai combinat. Statusul se schimbă din “Single” în “In a relationship” şi uite aşa se crează un nou cuplu.
Dar ştiinţa din spate este mult mai interesantă. Şi spun asta pentru că Facebook ne-a dat şi nişte date concrete în ceea ce priveşte inceputul unei relatii. În primul rând Facebook a analizat date începând cu 2010 şi până în 2013. S-au analizat doar persoanele care au menţionat şi o dată de aniversare. Probabil au considerat că acele relaţii vor fi mai solide în timp, dar în acelas timp au desemnat ziua zero pentru începutul relaţiei. Şi nu în ultimul rând au analizat comportamentul persoanelor cu 100 zile înainte şi după începutul relaţiei.
Aşa cum ştim deja, inceputul unei relatii este marcată de o perioadă de curtare. Perioada în care tinerii îndrăgostiţi îşi trimit mesaje, îşi vizitează profilele de Facebook şi îşi postează unul altuia pe timeline. În această perioadă se observă cum numărul de postări se măreşte. Urmând ca în ziua zero numărul de postări să scadă şi să aibe acest trend în următoarele 100 de zile. În concluzie tânărul cuplu format prefera să interacţioneze fizic decât să îşi posteze pe Facebook.
Acesta analiză nu se opreşte aici. Pentru că Facebook a analizat şi cât de pozitive sunt postările după începerea relaţiei. Au reuşit să cuantifice acest aspect prin numărarea cuvintelor cu un aspect emoţional pozitiv, de exemplu cuvinte cum ar fi: dragoste, drăguţ şi fericit. Şi ne-au trasat un alt grafic, conform căruia viaţa ta este mai pozitivă după începutul relaţiei. Pe scurt eşti mai fericit după inceputul unei relatii.
În acest sondaj au intrat doar utilizatorii care vorbesc limba engleză. Deci în mare presupun că au participat doar cetăţeni americani. Totuşi e interesant de observat modul în care interacţionam cu ajutorul reţelelor sociale.