De acum Facebook accepta folosirea unei chei digitale de acces


Chei digitale de acces

Şi asta e un lucru bun pentru că Facebook începe să fie folosit tot mai des ca şi metoda de acces pentru alte conturi. Mai nou poţi să îţi faci cont cam pe orice pagină web cu un singur click. Tot ce trebuie să faci e să dai click pe butonul “Log în with Facebook”. Aşadar Facebook-ul devine contul de referinţă pentru multe alte conturi. Dar ce faci ca să îl protejezi? Ei bine acum ai acces la o nouă metodă de securitate prin folosirea unei chei digitale de acces.

Acesta cheie digitală de acces face parte dintr-o metodă de autentificare în doi paşi. Prima oară bagi parola ca de obicei, dar îl loc să te loghezi PC-ul îţi va cere şi cheia de acces. Cheile digitale de acces se folosesc de ceva vreme şi se aseamănă foarte mult cu un stick USB. Iar acum această metodă de autentificare poate fi folosită şi cu Facebook.

Metoda de autentificare în doi paşi combina protocolul de logare cu parolă/PIN cu ceva ce deţii fizic cum ar fi o stick USB/card. O foloseşti deja chiar dacă nu ţi-ai dat seama şi s-ar putea să o foloseşti destul de des. Foloseşti accesul în doi paşi atunci când mergi să îţi scoţi bani de la bancomat. Ai un card fizic pe care trebuie să îl introduci în bancomat, după care introduci PIN-ul pe care trebuie să îl ţi minte. Cardul nu funcţionează fără PIN şi nici PIN-ul nu este util fără card.

Activând acesta metodă de acces la Facebook nu trebuie să îţi mai faci griji că cineva îţi va fura parola. Îţi poţi adăuga o cheie digitală de acces din setările de la Facebook sub rubrica Securitate. Aceste chei digitale de acces mai pot fi folosite şi pentru securizarea altor conturi cum ar fi Google sau Dropbox. Cheia digitală de care îţi vorbesc se bazează pe un standard numit Universal Second Factor (U2F) care îţi permite logarea prin apăsarea unui singur buton de pe cheie. În acelas timp nu necesită instalarea unui driver şi va fi recunoscută indiferent de sistemul de operare pe care îl foloseşti (Windows, OS X, Linux).

Spre surprinderea mea am găsit şi la noi de cumpărat modelul FIDO ePass care are un preţ de 52 lei. Dar dacă vrei versiunea mai slim şi mai nouă va trebui să pui o comandă pe Amazon. Iar acum că ai un cont de Facebook foarte securizat, probabil vei dormii mult mai liniştiţi.


About Adrian Cretu

Salut eu sunt Adrian şi sunt pasionat de tehnologie dintr-o serie de motive. Eşti curios să afli? Citeşte mai departe... În primul rând sunt inginer. Electrotehnica este domeniul de activitate, cu un master în electronică de putere ca să fiu mai exact. Şi consider că maşinile electrice reprezintă viitorul automobilistic. Asta în cazul în care oamenii vor învesti în mijloace regenerabile de generare a energiei. Implicit energia va fi mai ieftină şi va împinge oarecum populaţia să îşi achiziţioneze vehicule electrice. Tot în facultate m-am apucat mai serios de sport şi am ajuns într-o oarecare măsură dependent de activitatea fizică. De aici mi se trage şi o uşoară slăbiciune pentru fitness trackere. Pentru că în fitness trebuie tot timpul să îţi monitorizezi activitatea. După ce am mai avansat puţin prin viaţă, mi-am luat şi eu o casă că tot omul de rând. Nu pot să zic că îmi displace, dar câteodată nu mă împac cu treburile casnice. Şi îmi tot imaginez cum ar fi ca frigiderul să comande automat lapte de pe internet, înainte ca acesta să se termine. Sau maşina de spălat să comande detergent. Nu mai pomenesc nimic de hârtia igienică! Mi-ar plăcea să am un roboţel care să iasă din vizuina lui când nu sunt acasă şi să facă curat. Aşa că am început să mă intereseze şi casele inteligente. În timpul liber sunt un copil care se joacă cu dronele sau cu alte jucării teleghidate pe care pot să îmi pun mâna. În schimb realitatea virtuală mă intrigă şi mă sperie în acelas timp. Cred că am văzut cu toţii trilogia Matrix. În acelas timp cred că realitatea augmentată îşi are locul în viitorul nostru. P.S. Am şi o serie de gadgeturi preferate. Nexus 5-ul este momentan telefonul pe care îl port prin buzunare. Ştiu că o generaţie învechită, dar de ce să îl schimb dacă încă funcţionează? Pe locul doi aş putea spune că se afla un GoPro Hero 3 Black care este nelipsit din toate călătoriile. Şi ultimul dispozitiv, dar nu şi cel din urmă este fitness traker-ul Withings Activite Pop care nu demult m-a anunţat că am parcurs 1000 km în ultimele 4 luni jumate.